Odprte prijave za Naj hlev 2024

9 septembra, 2024
0
0

Lanski zmagovalec Naj hleva je jasen: »Vsem priporočam, da se prijavijo.« Lanski zmagovalec odmevnega projekta Naj hlev je kmetija Čretnik s Perovega pri Žalcu. Drugo nagrado – za najbolj inovativen hlev – pa so v Ljubljanskih mlekarnah podelili kmetiji Bogovič iz Velike vasi pri Krškem.

Ob odličnem odzivu projekt razpisujejo tudi letos. Namen je izpostaviti tiste vidike reje krav molznic in pripadajoče mlade živine, ki kažejo na veliko odgovornost rejcev, da zagotavljajo svojim živalim ne le optimalne pogoje za proizvodnjo ampak predvsem kvaliteto življenja. Ljubljanske mlekarne mleko odkupujejo od kar 2200 slovenskih kmetij, zato imajo veliko odgovornost in vpliv na dobrobit goveda v Sloveniji.

»Zdaj smo prebili led. Če kdo od kmetov okleva ali pa se ni prijavil zaradi skrbi, kaj bo projekt Naj hlev 2024 prinesel, je zdaj jasno, da je projekt požel odobravanje tako v kmečkih kot strokovnih krogih. Pomembno je, da pohvalimo dobre prakse in v mlekarni se zavedamo, da je zgledno urejenih hlevov, kjer se živali počutijo dobro, ogromno. Zato spodbujamo kmetije k prijavi,« pravi Maja Kalan, vodja projekta pri Ljubljanskih mlekarnah.

Tako tudi letos vabijo k prijavi prek spletne strani www.najhlev.si vse svoje dobavitelje, ki mleko oddajajo direktno ali prek zadrug. Zmagovalci bodo prejeli nagrade v vednosti 3000, 2000 in 2000 evrov, pri izboru pa bo sodelovala strokovna žirija.

Letos jo sestavljajo:

  • doc. dr. Jožica Ježek, sodelavka Nacionalnega centra za dobrobit živali pri Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani,
  • izr. prof. dr. Marija Klopčič, strokovnjakinja za področje živalim in okolju prijazne namestitve govedi z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani,
  • Klara Lovenjak, specializirana novinarka pri Kmečkem glasu, ki se ukvarja z inovativnostjo v kmetijstvu in
  • Jernej Oblak, vodja logistike in kontrole mleka v Odkupu mleka

In kaj o izboru pravi lanski zmagovalec?

»To je bila zelo lepa izkušnja, spoznaš nove stvari, nove ljudi, vsem priporočam, da se letos prijavijo. Vsi skupaj moramo narediti nekaj dobrega za promocijo kmetijstva v Sloveniji. Da bodo ljudje videli, da delamo dobro in da se trudimo,« je povedal Simon Čretnik.

Naj hlev izbran soglasno

Zmagovalni Naj hlev so žiranti lani izbrali soglasno. »Nosilec kmetijske dejavnosti Simon Čretnik mleko trenutno oddaja Mlekarski zadrugi Ptuj. Že več let sistematično vlaga v razvoj kmetije in svoje črede krav molznic, z namenom zagotavljanja najvišje možne ravni dobrobiti.

Nov hlev z najmodernejšo tehnologijo se tako ponaša z veliko površino in prostornino, ki omogoča vsem kategorijam živali dovolj prostora in udobja. Posebnost so pohodne in ležalne površine, ki so izjemno udobne- Elektronsko vodene naprave pa skrbijo za učinkovito in varno robotsko molžo, čiščenje površin in spremljanje proizvodnega, rejnega in zdravstvenega statusa posameznih živali. Kljub visoki stopnji avtomatiziranosti procesov pa rejec s svojo stalno prisotnostjo v reji skrbi za odgovoren odnos do vsake posamezne živali,« se je glasila utemeljitev. 

O zavezah Ljubljanskih mlekarn in dobrobiti živali

S projektom želijo Ljubljanske mlekarne spodbuditi skrb za dobrobit živali in izpostaviti ter pohvaliti najboljše prakse govedoreje. Kot največja mlekarna in največji odkupovalec surovega mleka v Sloveniji se zavedajo, kako pomembna je kakovost življenja živali. Kot del skupine Lactalis so leta 2022 sprejeli družbeno odgovorne zaveze tudi na tem področju.