Za boljši jutri in ohranitev slovenskega kmetijstva

2 februarja, 2024
0
0

Na cesti tudi Pomurci

Pomurski kmetje so prispeli pred trgovski center v Murski Soboti. S tem dejanjem izražajo nezadovoljstvo nad stanjem v slovenskem kmetijstvu ter širše po Evropski uniji. Hkrati pa izkazujejo podporo evropskim kolegom, ki po nekaterih državah bijejo že več tedensko bitko proti izvajanju zelenega prehoda in agende o trajnostnem razvoju 2030.

»Odločno želimo izraziti nezadovoljstvo nad stanjem v kmetijstvu v Sloveniji in Evropi. Ob tem želimo podpreti še naše kolege v drugih državah članicah, ki bijejo bitko proti zeleni agendi,« je sporočil Mihael Ajlec, mladi rejec krav molznic iz Seliščev pri Sv. Juriju ob Ščavnici.
Kmetje v Vučji vasi na poti proti Radencem

Kot so sporočili Prekmurci in Prleki, so se organizirali samoiniciativno, brez podpore KGZS ali Sindikata kmetov Slovenije. Kmetje si želijo boljših pogojev za delo z manj omejitvami ter stremijo k zaščiti kmetijskih površin, ki jo nemalokrat izgubljajo na račun razlastitev zaradi tako imenovane javne koristi, kamor uvrščajo kolesarske steze, zadrževalnike ceste,…

Jasno je, da je situacija v kmetijstvu vsako leto slabša, se pa kmetje na srečo množično prebujajo. Rezultat tega so vseevropski protesti, ki tlijo tudi na našem ozemlju. Kmet je glavni temelj preživetja in prehranske varnosti naroda in tega bi se moral zavedati sleherni slovenski državljan.

Brez kmeta ni hrane in ni obdelane krajine. In prav mačehovski odnos do kmeta je pripeljal do množičnih protestov v Nemčiji, Franciji, drugod po Evropi ter tudi pri nas. Ker želijo politični odločevalci na silo uničiti tisto kar je najpomembnejše za človeško družbo – kmeta, ki prideluje hrano in varuje okolje.« Vsi za kmeta, kmet za vse!

#BrezKmetaNiHrane

#PodpiramSlovenskegaKmeta