Prenosa denarja ne bo

26 avgusta, 2021
0
0

Višina sredstev, v vrednosti 1,2 milijardi evropskih sredstev in okoli 250 milijonov, ki jih je prispevala država, se bo tako povečala za 100 milijonov. To pomeni, da neposredna plačila v prvem stebru SKP ostajajo nedotaknjena, kot so to zahtevale kmetijske organizacije, ki so ves čas ostro nasprotovale prenosu 150 milijonov evrov v razvoj podeželja (drugi steber).

Še preden so kmetje na predstavitvi rezultatov izvedeli, da zaradi dodatnih sredstev, ki jih je za razvoj podeželja odobrila vlada, prenosa denarja ne bo, so v Gornji Radgoni in ob sejmišču pripravili protest. Sindikat kmetov Slovenije je s podporo nevladnih kmetijskih organizacij, združenih v Zavezništvo za kmetijstvo, ter podporo Kmetijsko-gozdarske zbornice in Zadružne zveze na protestu Agra od kmetijskega ministra Jožeta Podgorška zahteval pošteno skupno kmetijsko politiko.

Prestavitev rezultatov je potekala v dokaj naelektrenem ozračju, saj je predvsem razprava o degresiji in kapici – najvišjem znesku neposrednih plačil, ki ga lahko prejme posamezno kmetijsko gospodarstvo – vnela strasti med kmeti v dvorani. Kmetijske organizacije namreč zahtevajo kapico pri 100.000 evrih, pri čemer stroškov plač iz naslova kmetijske dejavnosti ne bi smeli upoštevati, medtem, ko MKGP vztraja pri upoštevanju stroškov stalne delovne sile. Poleg tega kmetijske organizacije zahtevajo postopno zniževanje plačil (degresijo) pri 60.000 evrih. Razhajanja v razpravi so bila tako velika, da kapica in degresija še vedno ostajata odprti vprašanji. Mnenja se še vedno razhajajo tudi pri neposrednih plačilih.

Do proizvodno vezanih plačil bodo v prihodnje upravičene krave dojilje, goveji pitanci in krave molznice na gorskih območjih, medtem, ko je reja drobnice izpadla, prašičerejci pa se upravičeno sprašujejo, če so njihove predloge pri oblikovanju nove SKP na kmetijskem ministrstvu sploh prebrali. Glede na predstavljene ekonomske izračune bo največji izpad pri zelenjadarjih, vendar pa tisti, ki se ukvarjajo s profesionalno pridelavo tega ne bodo preveč občutili, je povedal Stane Kavčič z BF, ki je predstavil prihodnji scenarij. Kot je povedal kmetijski minister se ukinjajo tudi plačilne pravice, znižali pa bodo tudi stopnjo sofinanciranja ukrepov 4.1, 4.2 v drugem stebru do 25 %. Več zaključkov pa v prihodnji številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 1. septembra 2021.