Prašiče pobijejo vse, tako zdrave kot okužene

19 septembra, 2023
0
0

Ob teh prizorih nihče ne more ostati ravnodušen in nihče ne more reči, da tako mora biti, ker to enostavno ni prav, je za hrvaški medij včeraj povedal Tomislav Pokrovac, prebivalec Vukovarsko-sremske županije, iz vasi Retkovci, in eden od znanih voditeljev sindikata hrvaških kmetov. Poudaril je še, da je način “zatiranja” afriške prašičje kuge neprimeren in napovedal tiskovno konferenco z namenom zaščite hrvaškega podeželja in obstanka prašičereje z zahtevo, da se nujno ustavi “ta napihnjena evtanazija in cirkus z živalmi”.

Foto: Marko Majer

Foto: Marko Majer
“Govorimo o zaščiti in preventivi, odgovorni pa pobijajo prašiče, jih zvlečejo na cesto, teče kri, čeznjo gredo psi, mačke, to gledajo otroci… Pokrovac pravi še, da ne zanika obstoja bolezni in se dobro zaveda nevarnosti okužbe, a to ni prava pot.”

Foto: Marko Majer

Zakaj takšno ravnanje z usmrčenimi prašiči? Je to način obvladovanja okužbe? Gre za namerno početje, da bi popolnoma uničili domačega kmeta in na široko odprli vrata uvoznim lobijem, se sprašujejo tamkajšnji kmetje.

Med njimi tudi prašičerejec Marko Majer iz Andrijaševcev v Vukovarsko-sremski županiji, ki nam je poslal fotografije s kmetije in za Kmečki glas povedal, da so prašičerejci ostali sami, brez vsakršne podpore države. “Država pri nas ne stoji za kmeti, še manj pa za prašičerejci in govedorejci.” Dodal je, da na Hrvaškem nimajo ministrstva za kmetijstvo, niti kmetijske ministrice, imajo pa ministrico proti kmetijstvu. Zaradi neukrepanja in laži, hrvaški prašičerejci zahtevajo odstop hrvaške ministrice za kmetijstvo Marije Vučković. “To, da so na moji kmetiji, pred usmrtitvami prašiče razkužili, je navadna laž. Ni res, to so storili komaj po treh urah in po koncu vseh usmrtitev, pri katerih smo jim morali pomagati tudi sami!”

Foto: Marko Majer

Foto: Marko Majer

“Prašiče usmrtijo vse, tako zdrave kot obolele, in to s pištolo, ne pa z injekcijo – evtanazijo. Zdi se nam, da želijo uničiti prašičerejo na našem območju Vukovarsko-sremske županije.”

Zakaj jih pobijajo s pištolo in ne z injekcijo, rejcem niso pojasnili. “Na to nimajo odgovora.” Nobene logike tudi ni v tem, da kadavri tako dolgo ležijo zunaj in čakajo na odvoz.

Majerju so usmrtili 40 prašičev, od tega jih je bilo devet okuženih z afriško prašičjo kugo. Vse so usmrtili s pištolo, jih s traktorjem potegnili iz hleva, nato pa jih do odvoza pustili tri ure ležati ob cesti. Vendar se zgodba tu ne zaključi, saj Majer poudarja, da je stanje res nepredstavljivo: “Prašičem jemljejo kri in pravijo, da izvidi pridejo v približno treh dneh. Ampak danes jim jemljejo kri, jutri pa pridejo pobijati prašiče in kmetom ne pokažejo izvidov. To je tudi največji problem, da nismo seznanjeni z ugotovitvami. Naš državni sekretar Mladen Pavić pravi, da nas lastnike prašičev niso dolžni obvestiti o izvidu. In tukaj za to ne odgovarja nihče.”

Foto: Marko Majer

Foto: Marko Majer

Foto: Marko Majer

Foto: Marko Majer

“Ostal sem brez vseh prašičev, s katerimi smo se preživljali. Država sicer obljublja odškodnino, a nihče ne reče nič konkretnega. Prepoved reje prašičev naj bi veljala kar 12 mesecev, in ne vem, kako bomo preživeli do takrat,” je povedal Majer in slovenskim prašičerejcem svetoval namestitev komarnikov, prezračevalnikov, dezbarier, redno pranje in razkuževanje prostorov, razkuževanje škornjev, vozičkov, lopat, veder, skratka vso pozornost naj usmerijo zagotavljanje biovarnosti prašičev. “Poskusite, vse to sem sicer počel tudi sam, a se je bolezen vseeno pojavila tudi v našem hlevu,” je skrušen Majer.