Pogajanja pričakovano brez napredka

28 februarja, 2024
0
0

Kmetijske organizacije so se na pogajanjih sestale s kmetijsko ministrico Matejo Čalušić in Katjo Božič državno sekretarko na Ministrstvu za finance. Ključna tema včerajšnjih pogovorov je bilo izvzetje plačil OMD iz obdavčitve. Kmetijske organizacije niso prejele konkretnega zagotovila glede te obdavčitve, zato napovedujejo pripravo protesta.

Na spletni strani SKS so v izjavi za javnost zapisali, da se pripravljajo na proteste.

Katja Božič z ministrstva za finance je povedala, da so pripravljeni razmišljati o spremembah glede izvzetja obdavčitev plačil OMD. Predlagala je oblikovanje medresorske delovne skupine, ki bo vključevala predstavnike kmetijskih organizacij.

Delovna skupina bi do konca aprila letos pripravila analizo metodologije za določanje katastrskega dohodka in OMD plačil. Na podlagi ugotovitev delovne skupine pa bi po potrebi oblikovali ukrepe. V smeri pravičnejšega upoštevanja težjih predelovalnih pogojev pri določitvi katastrskega dohodka, OMD plačil in morebitni razmislek o spremembi obstoječe davčne obravnave OMD plačil.

Predstavniki kmetijskih organizacij ne nasprotujejo ustanovitvi delovne skupine. Vendar pa to ne spremeni njihove zahteve po takojšnjem izvzetju OMD plačil iz obdavčitve. Na območjih OMD je 45.000 kmetij, ki imajo izjemno težkime pridelovalnime pogoje in izredno visokime stroške.

Izračun katastrskega dohodka pa jih ne vključuje. V prvi vrsti ti kmetje opravljajo okoljsko funkcijo in si s temi plačili pokrivajo samo del stroškov. Sedanji pogovori obljubljajo le nove dodatne pogovore in ustanavljanje novih delovnih skupin.

Kmetje že več tednov samooiniciativno protestirajo, saj imajo dovolj majo dovolj brezbrižnosti, podcenjevanja in praznih obljub.

Včerajšnji sestanek tako ni zagotovil nobenih konkretnih rešitev, zato kmetijske organizacije napovedujejo stopnjevanje pritiska z organizacijo protestnih aktivnosti. Kot kaže se v tej fazi končno postavljajo ob bok kmetom. Ti se že dalj časa samooiniciativno organizirajo in s protesti opozarjajo na nevzdržne razmere v kmetijstvu.