Med raznoliko ponudbo tudi mlečni izdelki brez laktoze

24 januarja, 2024
0
0

Zoran Fras je mladi prevzemnik kmetije, usmerjene v prirejo mleka, v Spodnjem Jakobskem Dolu, delu Slovenskih goric. Na kmetiji je 110 glav govedi, od tega 55 krav molznic lisaste in črno-bele pasme, drugo je mlada živina. Trenutna dnevna mlečnost je 22,5 litra po kravi, večino ga prodajo preko KZ Ptuj, nekaj pa ga Zoranova žena Larisa predela v odlične mlečne izdelke. Hlev so pred tremi leti prenovili in kravam omogočili več gibanja ter udobja. V njem se molznice bolje počutijo in molzejo bolj kakovostno mleko, kar je Frasovim pomembneje od same količine prirejenega mleka.

Predelava mleka v razcvetu

Larisa v mlečne izdelke dnevno predela okoli 100 do 150 litrov mleka. Surovo mleko predela v maslo, kislo smetano, mladi sir, skuto, skuto s sadjem, skutine bombice v sončničnem olju, fermentirano mleko pa v jogurt, čvrsti jogurt, jogurt na grški način ter tekoči jogurt s pravim sadjem in sire za žar. V raznoliki ponudbi ima tudi mocarelo in mocareline rolice z zelišči ter mlečne izdelke brez laktoze. V tem času intenzivneje stremi k – za zdaj še vedno neizpolnjeni želji – nakupu sirarskega kotla, s katerim bo dokončno zamenjala velike lonce in štedilnik v predelovalnici.

S to pridobitvijo bi prodajo lahko razširila še v lokalne šole in vrtce. Mlečne izdelke Larisa vsakodnevno prodaja na kmetiji, vsako soboto na tržnici pri gradu Rače, tedensko pa ima tudi dostavo v okolici Maribora. Sadno osnovo za vse sadne jogurte kuha sama iz pretežno lokalno kupljenega sadja in z manj sladkorja. Na Dobrotah slovenskih kmetij je do sedaj prejela zlato priznanje za sir za žar, skutine bombice, čvrsti jogurt, jogurt in grški jogurt s podloženim sadjem, srebrno priznanje pa je lani prejela za surovo maslo. Več o kmetiji in predelavi pa v naslednji številki Kmečkega glasa.