Izstopna shema iz mlekarstva = začetek konca družinskih kmetij?

23 junija, 2023
0
0

Organizacija mladih irskih kmetov – Macra se je odzvala na dejstvo, da Ministrstvo za kmetijstvo, prehrano in pomorstvo želi nadaljevati in usrečniti načrte za takšno shemo, kar je bila ena od priporočil v poročilu Food Vision Dairy Group. Zainteresiranim posameznikom v dejavnosti prireje mleka je bilo minuli teden rečeno, da jim bodo izdali “posvetovalni dokument” z zagotovljenimi povratnimi informacijami, stališči in podporo ali nasprotovanjem kateri koli takšni shemi. Od vseh zainteresiranih strani, med drugim tudi kmetijskih organizacij, predelovalne industrije in državnih agencij, je Macra izrazila najmočnejše nasprotovanje shemi in namesto tega pozvala k shemi dedovanja kmetij.

V Macri so prepričani, da bo shema – če bo sprejeta – bistveno škodila dejavnosti prireje mleka za vse aktivne kmete, nekoč produktivna kmetijska zemljišča spremenila v neproduktivna ter mladim kmetom odvzela možnosti za kmetovanje.

V ponedeljek je Elaine Houlihan, nacionalna predsednica Macre dejala: »Predlagana shema izstopa iz dejavnosti prireje mleka ne predstavlja nobene vrednosti niti za davkoplačevalce niti za aktivne kmete. Shema bo uničila generacijsko prenovo in dolgoročno prirejo mleka. “Pristop k zmanjšanju izpustov moramo obrniti na glavo. Shema nasledstva lahko doseže veliko boljše rezultate kot shema izstopa, saj zagotavlja ekonomično vrednost in generacijsko pomladitev.”
Kot pravijo v tej kmetijski organizaciji, bo po drugi strani izstopna shema izničila naložbe, ki so jih aktivni kmetje naredili v svoji predelovalni industriji v zadnjih letih. »Predlagani ukrep je napad na skupnost podeželske Irske. Ukrep ne bo naredil nič drugega, kot še dodatno napihnil trg zemljišč in še dodatno pritisnil na kmete. Zdaj je čas za naložbe v mlade kmete in zasledovanje pozitivnih shem, ki bodo dosegle številne cilje od podnebnih sprememb do generacijske pomladitve in bodo okrepile položaj irskega mlekarstva kot vodilnega v svetu na področju trajnosti,” je dodala Elaine Houlihan.