Grožnje namesto rešitev

21 februarja, 2024
0
0

Včerajšnji dogovorjeni sestanek kmetijskih organizacij z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem, glede reševanje stavkovnih zahtev na področju obdavčitev v kmetijstvu – zlasti glede 100 % izvzetja plačil OMD iz obdavčitve, je bil odpovedan. Med novicami na MKGP pa je zapisano, da so se vendarle sestali predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano (MKGP) in predstavniki Ministrstva za finance (MF) ter razpravljali o možnostih, da bi spremembe dohodninskih določb, vezanih na OMD, uvrstili med spremembe ZDoh. Razprava je postregla le z novo analizo, ki ne bo zaključena pred koncem aprila, glede izvzema OMD iz obdavčitve pa bo časovnica iskanja rešitev do letošnje jeseni, kar ne potrebuje dodatnega komentarja.

Napovedan zadnji opozorilni protest

Kmetijske organizacije so zato ministru Boštjančiču poslale dopis, z zahtevo po sklicu nadomestnega sestanka v roku tedna dni. Če do torka, 27. februarja, sestanek z njim ne bo realiziran in ne bo ponudil konkretnih rešitev glede popolnega izvzetja OMD plačil iz obdavčitve, kmetijske organizacije napovedujejo organizirano stopnjevanje protestnih aktivnosti.

Jutri namreč kmetje pripravljajo zadnji opozorilni protest po Sloveniji v lastni organizaciji. Z njim se pridružujejo protestom po vsej vzhodni EU, osredotočenim tudi proti nekontroliranemu uvozu žit iz Ukrajine, ki jim predstavlja hudo nelojalno konkurenco. S protestom bodo ponovno opozorili na svoje zahteve, ki so jih kmetje predali naši vladi, vendar se še niso premaknile z mrtve točke.

Konkretni ukrepi ali napovedani protesti

“Kmetijske organizacije podpiramo mirne proteste, s katerimi bodo slovenski kmetje skupaj z ostalimi evropskimi kmeti jutri – v četrtek, 22. februarja opozorili na nevzdržen položaj tako glede pogojev za kmetovanje kot ekonomske situacije,” so v sporočilu za javnost zapisali predstavniki Sindikata kmetov Slovenije.

Poleg zavlačevanja in obljub, kmetje še niso bili deležni konkretnih rešitev, so bili pa nekateri, aktivnejši med njimi deležni groženj, da naj vendarle že umirijo svoje protestne aktivnosti. Kmetje menijo, da postajajo čedalje bolj moteč dejavnik za politične odločevalce po vsej Evropi in Slovenija pri tem ni izjema. Pogovori med političnimi odločevalci in kmetijskimi organizacijami so nejasni, medli in zavajujoči. Zato za kmete po vsej Evropi, ki se počutijo pozabljene, izdane, in v finančnih stiskah, nadaljevanje po tej poti, verjetno ne bo zadoščalo.