Aktiven razvoj družinske kmetije

21 septembra, 2022
0
0

Pred tremi leti so na kmetiji Jakopič, ki se nahaja v vasi Podpeč v Dobrepoljski dolini, zgradili nov hlev, v katerem imajo vhlevljenih 65 krav molznic in mlado živino. Krave so večinoma rjave pasme, vmes pa je tudi nekaj črno-belih molznic. Trenutna mlečnost je okoli 25 litrov po kravi, saj so krave v pozni laktaciji, težavo pa jim povzroča tudi letošnja količina pridelane krme, ki jo je premalo. »Upamo na dober pridelek dosevkov, saj bi z njimi lahko rešili težavo s pomanjkanjem krme.«

Na dan namolzejo približno 1200 litrov mleka, ki ga oddajo v Ljubljanske mlekarne. »Prejšnji mesec smo prejeli 51 centov po litru mleka z vsebnostjo 4,45 odstotka maščobe in 3,50 odstotka beljakovin. Ta odkupna cena je v primerjavi s cenami izpred leta ali dveh precej visoka, res pa je, da so vmes narasli tudi vhodni stroški, tako da kakšne bistvene razlike v cenah pravzaprav ni ali pa je danes mogoče stanje celo malenkost slabše,« pove Janez.

Poleg prireje mleka se na kmetiji ukvarjajo tudi z mlinarstvom. V lastnem mlinu na kamen meljejo izključno doma pridelana žita. Pridelujejo tudi krompir in drugo sezonsko zelenjavo, kmalu pa bodo odprli novo sirarno in trenutni ponudbi dodali še mlečne izdelke. Vse izdelke strankam pripeljejo na dom (v do 40 kilometrov oddaljene kraje – Ribnico, Sodražico, Kočevje, Ljubljano z okolico, na Vrhniko …), saj imajo že dobro uveljavljeno in prepoznavno trgovino »od vrat do vrat«, s katero ohranjajo neposredni stik s svojimi kupci. Več o kmetiji pa v prihodnji številki Kmečkega glasa ter video vsebini na našem spletnem portalu.