Slabe finančne razmere poljskih mlekarjev

19 julija, 2024
0
0

Novo poročilo je razkrilo slabe finančne razmere v poljski dejavnosti prireje mleka. Analitiki menijo, da je za to delno kriva zahtevna situacija na svetovnem trgu, ki je v veliki meri takšna zaradi šibkega povpraševanju na kitajskem trgu.

»Dobičkonosnost prireje surovega mleka na Poljskem je na robu. Veliko je odvisno od dostopa kmeta do (zadostnih količin) kakovostne lastne krme,« je v svojem nedavnem poročilu zapisala Wielkopolska kmetijska zbornica (WIR), ugledna organizacija kmetov.

V zadnjih dveh letih so se poljski rejci večkrat pritoževali nad težkimi finančnimi razmerami z vzponi in padci. Predstavniki WIR-a pravijo, da dejavnost ostaja v stanju finančne krize, ki “traja že predolgo”, in tako postopoma zmanjšuje finančne vire kmetij in otežuje njihov obstoj.

»Na žalost ni velikih možnosti za izboljšanje te dramatične situacije,« navajajo na WIR.

S surovim mlekom na Poljskem se v povprečju trguje po ceni 2,05 PLN – poljski zlot ali 0,48 EUR za liter, čeprav se cena lahko v veliki meri razlikuje glede na regijo in kupca. Ta cena še vedno presega evropsko povprečno odkupno ceno. Vsaj do konca leta 2024 ni pričakovati večjega povečanja, trdijo analitiki WIR. Poljska dejavnost prireje mleka ostaja pod pritiskom visokih cen energije in nizkih cen mleka v prahu in masla na svetovnih borzah, skupaj z močnim poljskim zlotom, je razkril WIR.

Globalne razmere v veliki meri vplivajo na razvoj te dejavnosti na Poljskem in v EU kot celoti, je dejal Grzegorz Rykaczewski, analitik pri Bank Pekao SA. V prvem četrtletju 2024 je bilo v evropske mlekarne dostavljenih približno za 1 odstotek več mleka. »Glede na to, je Poljska izstopala pozitivno in je bila gonilna sila prireje EU v analiziranem obdobju s 5-odstotnim povečanjem proizvodnje,« je dejal. Prireja mleka se je povečala predvsem v Franciji in Italiji, zmanjšala pa na Irskem in Nizozemskem.

Oči uprte na Kitajsko

Povpraševanje po mleku in mlečnih izdelkih še posebej narekujejo razmere na kitajskem trgu – največji uvoznici na svetu. Januarja in februarja letos je bilo povpraševanje iz Kitajske šibkejše. Kupovala je manj posnetega mleka v prahu, masla in sirotke v prahu.

“Obstaja veliko vprašanje o tem, kako se bodo razmere okoli zasebne potrošnje še naprej razvijale na Kitajskem in ali bo padec prodaje letos še večji,« je dejal Rykaczewski. Dodal je, da je potrošnja v prvem četrtletju pod pričakovanji, kar povzroča pretrese na svetovnem trgu in pritiska na cene.

Odkup mleka v Sloveniji

S kmetijskih gospodarstev je bilo maja odkupljenega malenkostno manj mleka kot pred letom dni. V mlekarnah pa so na medletni ravni proizvedli več vseh vrst mlečnih izdelkov razen smetane in masla. Najobčutneje se je povečala proizvodnja konzumnega mleka. Odkupovalci so s kmetijskih gospodarstev odkupili skoraj 50.800 ton mleka. To je bilo za 2,7 % več kot v aprilu, hkrati pa le za 13 ton manj kot v prejšnjem maju. Tudi na ravni prvih petih mesecev je bila skupna količina odkupljenega mleka le za 0,1 % manjša kot v istem obdobju lani. 

Mlekarne so v primerjavi z majem 2023 proizvedle za skoraj 17 % več konzumnega mleka in okoli 8 % več fermentiranih mlečnih izdelkov ter približno enako količino sira. Proizvodnjo masla so zmanjšale za skoraj 11 %, smetane pa za približno 9 %.

Aprila v EU odkup mleka večji


Mlekarne v EU 
so aprila odkupile za 0,5 % več kravjega mleka kot v istem mesecu lani. Odkupljena količina se je najbolj povečala na Madžarskem, v Romuniji, Litvi, Estoniji in Avstriji. Najbolj pa se je zmanjšala na Irskem, Portugalskem in Nizozemskem.

Proizvodnja večine mlečnih izdelkov v EU se je na ravni prvih štirih mesecev v primerjavi z istim lanskim obdobjem povečala. Smetane in fermentiranih mlečnih izdelkov za več kot 5 %, sira za več kot 4 % in konzumnega mleka za skoraj 2 %. Po drugi strani pa je proizvodnja masla in posnetega mleka v prahu upadla za skoraj 3 %.
Aprila se je odkupna cena mleka v EU znižala za 0,6 %, na 0,461 EUR/kg. V Sloveniji je junija znašala 0,43 EUR/kg.