Manjkajoče gradbeno dovoljenje za dokončanje C0 kanala

19 junija, 2024
0
0

Za celotno izgradnjo spornega kanalizacijskega kanala C0 manjka še 128 metrov na območju hipodroma Stožice, kjer pa občina Ljubljana (MOL) za gradnjo nima gradbenega dovoljenja. Če se ne uspe dogovoriti o odkupu zemljišča, lahko vloži zahtevo za razlastitev.


Kmetje – lastniki zemlje, skozi katero poteka projekt, in drugi interesenti pa na Upravni enoti Ljubljana, kjer je vložena zahteva za manjkajoče gradbeno dovoljenje, zahtevajo vstop v postopek. Upravna enota njihove zahteve sicer zavrača, a istočasno na tem istem zemljišču poteka še več drugih pravnih postopkov, zato je gradnja ustavljena.

Fotografija s terena, ki prikazuje testno opremo na C0.


Pavel Zatler, eden od predstavnikov kmetov iz Ježice, Savelj in Kleč, ki se že dalj časa borijo proti gradnji tega kanala, je potrdil, da ljubljanski občini v zaključni fazi gradnje projekta za odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja manjka gradbeno dovoljenje.
Kot nadalje pojasnjuje, je MOL-u sicer uspelo zgraditi 12.000 metrov kanala, do sklenitve projekta jih manjka še 128 metrov. Dodal je, da se je konec lanskega leta zaključilo obdobje, ko so občine Ljubljana, Medvode in Vodice lahko črpale evropska in državna sredstva.

Občini Medvode in Vodice sta del denarja uspešno porabili, MOL pa do izteka roka ni uspela porabiti okoli treh milijonov evrov. Nadalje izvemo, da mora MOL projekt najpozneje do 15. februarja 2027 v celoti zaključiti z lastnim denarjem in prebivalce vseh treh omenjenih občin priključiti na kanalizacijski sistem s čistilno napravo v Zalogu. Če jim to ne bo uspelo, bi lahko Evropska komisija od države zahtevala vračilo sredstev, ki jih je izplačala po pogodbi o sofinanciranju.

Ustavljena gradnja na zadnjih 128 metrih

Za dokončanje kanala C0 torej ljubljanski občini manjka gradbeno dovoljenje za 128 metrov dolg odsek pri hipodromu Stožice. Kmetje so prepričani, da zaradi vseh preteklih nepravilnosti in nerešenih prejšnjih postopkov (predvsem razlastitev), ki se še razrešujejo na sodišču, občina Ljubljana pri tem ne bo uspešna.
Menijo pa tudi, da kanal, ki gre tudi skozi območje Nature 2000, ne bo nikoli v celoti zgrajen. Vztrajali bodo tudi pri odstranitvi kanala na nekaterih odsekih. To bo sicer ponovno pomenilo poseg v naravo in stroške, vendar si bo narava opomogla, kar pa v primeru onesnaženja pitne vode ne bi bilo tako preprosto.