Novice na mednarodnem trgu z mlekom

14 junija, 2023
0
0

ZAHODNA EVROPA: Prireja mleka je v večjem delu severnega dela Zahodne Evrope na vrhuncu ali blizu tega. Ugodno vreme je prispevalo k relativno močnemu začetku sezone. Kljub temu sta v nekaterih južnih delih celine vročina in suša vplivali na manjšo količino mleka. Zaradi obilne zaloge mleka v prvih nekaj mesecih leta 2023, se cene mleka na kmetijah še naprej znižujejo.

VZHODNA EVROPA: Prireja mleka v vzhodni Evropi raste po sezonskih vzorcih in se bliža vrhuncu. Uradniki iz Ukrajine, Rusije, Turčije in Združenih narodov so potrdili podaljšanje pogodbe o črnomorskem izvozu še za dva meseca. Podaljšanje bo omogočilo nadaljnje pošiljanje ukrajinskega žita skozi tri črnomorska pristanišča. Ukrajinski izvoz mlečnih izdelkov delno raste zaradi trgovinskih ukrepov, ki jih je EU sprejela junija 2022 za zmanjšanje ali odpravo carin za ukrajinsko blago, ki se premika v Evropo. Cene mleka se prav tako znižujejo.

OCEANIJA: NOVA ZELANDIJA: Nedavni podatki iz poročila o prireji mleka za april 2023, so ta mesec označili kot mesec z najvišjo prirejo mleka doslej. Glede na to, da se je sezona prireje mleka na Novi Zelandiji 2023 končala 31. maja, nekateri viri pričakujejo, da bo skupna prireja upadla za 0,5 odstotka v primerjavi s sezono 2022, uradne skupne vrednosti pa naj bi objavili konec junija.

AVSTRALIJA: Sezona še traja vendar zaostaja za ravnjo prireje mleka v prejšnjem letu. Zaradi manjših velikosti čred, povišanih stroškov krme in drugih vhodnih stroškov, je manjša tudi prireja mleka. Na trgu pričakujejo še druge izzive, vključno z višjimi obrestnimi merami in razpoložljivostjo delovne sile, ki bodo še povečali negotovost.

JUŽNA AMERIKA: Cene mleka v prahu še niso opazno padle, vendar pričakujejo, da bo zaradi umirjenega uvoza brazilskih kupcev in nedavne rasti prireje mleka, na trgu več polnomastnega in posnetega mleka v prahu. Alžirski in drugi severnoafriški uvozniki nakazujejo močnejše interese, brazilski in kitajski nakupi pa so se umirili, zaradi česar pričakujejo še nekaj pritiska na znižanje cen mleka v prahu.