Vonj, ki žita zaščiti pred glodavci

26 junija, 2023
0
0

Vsako leto glodavci uničijo približno 70 milijonov ton žita. Da bi zmanjšali škodo in se izognili pretirani uporabi strupenih kemikalij za zatiranje škodljivcev, so raziskovalci z Univerze v Sydneyju razvili idejo o uporabi vonja, s katerim bi preslepili miši. Njihovo delo je bilo objavljeno v reviji Nature Sustainability.

Leta 2021 je invazija miši samo avstralskim kmetom povzročila za milijardo dolarjev škode, zato je iskanje alternativnih metod zatiranja postalo nujno. Med delom so raziskovalci obdelali površino zemlje z oljem pšeničnih kalčkov pred ali po setvi in na ta način preslepili miši, saj je vse dišalo po žitu. Ker zato niso našle semen, se je škoda zmanjšala za 63 odstotkov, v nekaterih primerih celo do 74 odstotkov. Zaradi vonja po olju pšeničnih kalčkov miši niso mogle zaznati, kje točno je zrnje v zemlji, zato so zapustile tretirane površine in hrano odšle iskat drugam.

Metoda se je izkazala za učinkovito, poleg tega pa je olje pšeničnih kalčkov sorazmerno poceni stranski proizvod mlinarske industrije in se lahko uporablja pri zaščiti pridelka, poleg tega pa ni strupeno. Raziskovalci zato nadaljujejo s poskusi, da ugotovijo, pri katerem najmanjšem razmerju redčenja je olje še učinkovito.