Manjkajoča nacionalna zakonodaja?

28 junija, 2023
0
0

Odkrili smo le pravilnik o vzorčenju surovega mleka za določanje količine mlečne maščobe (UL 92/2009), ki je sicer še v veljavi, čeprav je bil izdan za izvedbo evropskega predpisa, ki se je navezoval na mlečne kvote, in ne za komercialne namene prodaje mleka. V pravilniku je zato opredeljena zgolj maščoba, saj se je na takratne kvote navezovala samo količina mleka in mlečne maščobe.

Na vprašanje, zakaj ni posebnega pravilnika glede vzorčenja drugih vsebnosti v surovem mleku, so nam na kmetijskem ministrstvu odgovorili, da zato, ker se v tem primeru zakonodajalec ni spuščal v ureditev komercialnega trga mleka in ni predvidel posebne zakonodaje, ki bi urejala to področje. Inšpektorat ni seznanjen s podatki, ali imajo posamezne mlekarne svoje pravilnike v zvezi z vzorčenjem mleka.

Ker je na nacionalni ravni v veljavi samo Pravilnik o vzorčenju surovega mleka za določanje količine mlečne maščobe (Uradni list RS, št. 92/09), smo o tem povprašali dve slovenski mlekarni.
V Ljubljanskih mlekarnah so pojasnili, da glede vzorčenja mleka upoštevajo vse predpise s področja kontrole kakovosti surovine in jih v praksi tudi udejanjajo, pri tem pa so podvrženi nadzoru Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. V Mlekarni Celeia navajajo, da imajo mlekarne s svojimi dobavitelji nabavne pogodbe za mleko, v okviru katerih je dogovorjeno tudi vzorčenje mleka. Podlaga za vzorčenje je uredba ES 853/04 o posebnih higienskih pravilih za živila živalskega izvora. “Mleko je prevzeto, vzorčeno in analizirano večinoma še isti dan, rezultat analize dobijo rejci naslednji dan. V Mlekarni Celeia od vzorčenja do analize preteče največ 24 ur,” so še zapisali.

Vzorčenje mleka, ki je podlaga za izplačilo odkupljenega mleka, je urejeno v pogodbenem razmerju med kmetom ter mlekarno oz. osebo, ki mleko odkupi.

Zato so vsa pravila glede vzorčenja mleka navedena v pogodbi, ki je civilnopravno razmerje. Ker je vzorčenje mleka in posledično izplačilo določeno v podpisani pogodbi med proizvajalcem in osebo, ki odkupi mleko, so v teh pogodbah tudi določila o reševanju sporov med pogodbeniki, v kar Inšpektorat ne posega.