Sinonim za čistočo, urejenost in red

14 novembra, 2023
0
0

Kmetija Gracar je neverjetno urejena, vse je postavljeno na svoje mesto. Gospodarska poslopja odsevajo čistočo, traktorji so skrbno oprani, dvorišče je brezhibno. Ne razočara niti notranjost gospodarskih poslopij, hlev je čist, blatni hodniki oprani, stene hleva pokrite s ploščicami, da se lahko operejo. Pozitivno preseneti tudi polna stena tablic, popisanih z lepo in razločno pisavo, ki navaja imena krav in njihove podatke o času pripusta in telitve.

“Tablice piše oče Milan, ki ne želi imeti opravka z računalnikom,” pojasni Bojan Gracar, ki je skupaj s svojim bratom Gregorjem zaslužen za idejno zasnovo novega hleva na kmetiji, ki so ga vselili pred dvema letoma. “Za čistočo in urejenost je zaslužen oče,” pove in ne more skriti, da je nekaj tega čuta podedoval tudi sam. Brata Gracar sta idejno zasnovo za hlev uresničila s pomočjo prijateljske pomoči, v dobrega pol leta sta v lastni režiji zgradila hlev za 65 krav molznic.

Hlev stoji na istem mestu kot stari hlev, katerega so pol preuredili in dozidali, nekaj pa podrli. V njem so imeli nekoč 40 navez in prav toliko krav molznic, zdaj pa so njihovo število povečali na 65 in povsem spremenili tehnologijo reje.

“V tistem obdobju smo se znašli pred pomembno odločitvijo, ali prenehamo ali pa naredimo korak naprej in posodobimo kmetijo. Delo je namreč postalo prenaporno, saj smo tako jaz kot moja žena Anja in brat Gregor zaposleni ter poleg kmetovanja hodimo v redno službo. Za očeta Milana in mamo Danico pa je delo v starem hlevu enostavno postalo pretežko,” se spominja razlogov, ki so sprožili gradnjo in naložbe v posodobitev kmetije.

Starša sta nedvomno gonilna sila kmetije, mi trije pa intenzivneje delamo popoldan ter v kmetijo vlagamo ves dopust, vse vikende in ves prosti čas.

“Ena najboljših naložb pri posodobitvi je prav gotovo molzni robot,” je izpostavil Bojan, saj je v smislu prihranka časa razbremenil vso družino. Kmetija je družinska, na njej dela vsa družina, tudi Bojanov brat ves čas pomaga pri delu. “Gregor je res tehnični mojster, zelo je praktičen in s svojim znanjem mehanike večkrat dela čudeže, skratka vsi skupaj smo izvrstna ekipa.” Posebno pa je Bojan ponosen na svojo ženo in njuno hčerkico Mašo, za katero pravi, da jo je vedno veselje opazovati, kako zelo uživa v hlevu in se trudi biti odraslim v pomoč pri delu.


Bojan z očetom Milanom

V ISKANJU NAJBOLJŠE REŠITVE
Bojan in Gregor sta si pred gradnjo ogledala več hlevov, saj sta želela najti najboljšo prakso, ki bi jo lahko prenesla na njihovo kmetijo. “Okoli sva dobesedno hodila z metrom v roki in rejce veliko spraševala, saj sva želela odkriti najboljše rešitve.” Po pol leta intenzivnih ogledov sta si hlev skupaj zamislila in ga izrisala. “Izbrani dobavitelj hlevske opreme nam je priporočil še izvajalca s področja statike gradbenih konstrukcij, ki je pripravil najustreznejšo rešitev za naš objekt.” Bojan pove, da jim pozimi na 750 metrih nadmorske višine, kjer stoji kmetija, običajno na streho hleva zanese tudi po dva metra snega. “Snežne meteže pa spremlja še močan veter, tako da nas zamete kot Eskime, le da se mi nad tem ne navdušujemo tako kot oni,” se pošali Bojan.

V novem hlevu je 65 krav in pri tem številu bodo tudi ostali, saj je vseh živali na kmetiji skupaj 110. “Mleka namolzemo okoli 1000 litrov na dan ali 7000 litrov po kravi v standardni laktaciji.” Mleko preko Kmetijske zadruge Trebnje prodajajo v Ljubljanske mlekarne. Bojan poudari, da na kmetiji ne pridelujejo koruzne silaže, saj imajo večino površin na območjih z omejenimi dejavniki. “V dolini je sicer nekaj kupimo in mešamo v obrok, vendar te količine niso velike. Njiv nimamo, kosimo pa 70 hektarjev, vendar so v tem zajete tudi najete površine, na katerih pridelujemo travno silažo in seno, ki ga sušimo v dveh sušilnicah.”
10 hektarjev kosijo s kosilnico BCS za strmine, nato pa seno kar s puhalnikom za listje spihajo v dolino, kjer ga lahko poberejo s klasičnimi stroji senene linije. Nova sušilnica deluje na lesne sekance, s sušenjem sena pa ohranijo maksimalno kakovost voluminozne krme. Osnovni obrok za krave molznice temelji na travni silaži, sestavljajo ga seno, travna silaža, koruzni šrot, pšenica, beljakovinska krmila – repica, soda bikarbona, sol, vitamini ter nekaj koruzne silaže. Krmni obrok računa Bojan sam, zmeša pa ga v mešalno-krmilnem vozu. Bojan namreč bolj skrbi za management, Gregor pa za mehanizacijo in servise.

Z vsemi posodobitvami na kmetiji smo si prihranili veliko dela in časa.

POL LETA V GRADNJI
Prostor za novorojene teličke so domiselno našli kar v okroglem silosu, v starem delu hleva pa so pustili nekaj navez za krave, ki služijo kot prostor za porodnišnico in po potrebi separacijo. “Vse smo gradili z lastnimi sredstvi. 1. maja 2021 sva z bratom začela z gradnjo,« se natančno spominja Bojan, “10. januarja 2022 pa smo v novem hlevu že pomolzli prvo kravo.” Gradili so pol leta, vse v lastni režiji in s požrtvovalno pomočjo družine in prijateljev. “Z Gregorjem sva sama naredila električno in vodovodno napeljavo, tudi vso hlevsko opremo sva sama zmontirala in s tem prihranila ogromno denarja. Ker imamo nekaj svoje mehanizacije, smo tudi izkop za hlev naredili sami in s tem prihranili najmanj 20.000 evrov. Z bagrom pa smo zmešali okoli 200 m3 betona, skratka res smo veliko naredili sami.”

Za hlev smo odšteli med 350.000 in 400.000 evrov, vključno z robotom za molžo in robotom za čiščenje rešetk.

“BouMatic robot za molžo mi je bil všeč predvsem zato, ker kravo molze med zadnjimi nogami. Zdi se mi praktičen, popolnoma je zaprt in ima svoj prezračevalni sistem, pa še servis je zelo dostopen,” pojasni in nameni še nekaj besed hlevu. “Zelo je svetel, vendar poleti ni prevroč. Sprva smo bili prepričani, da bomo potrebovali ventilatorje, vendar se je izkazalo, da niso potrebni. Hlev je res zelo zračen, zrak pa po njem dobro kroži tudi s pomočjo zračnega mostu. Polikarbonat, s katerim je zaprt zadnji del hleva, ima UV zaščito proti vremenskim vplivom in prepušča svetlobo. Stene hleva pa so, kot ste ugotovili tudi sami, v ploščicah, da jih lahko brez težav očistimo.” Na strehi hleva je tudi 30 kW sončna elektrarna.

Hlev je na betonskih rešetkah, gnojna jama pa skupaj s kanali obsega okoli 1300 m3. Ima tri vrste ležalnih bokov, na ležiščih pa imajo krave položeno gumo za večje udobje. V prostoru je tudi priljubljena krtača za čohanje, ki jo živali s pridom uporabljajo. Hlev je narejen v obliki črke L, s čimer so iznajdljivo pridobili nekaj dolžine. Telice so vhlevljene v drugem objektu.

ODLOČITEV JE BILA PRAVILNA
“Po delni rušitvi starega hleva smo v novega preselili sprva 20 krav, druge so sledile čez dva meseca, ko smo vanj že zmontirali molznega robota in zaključili z gradnjo. Lahko rečem, da krave niso imele velikih težav s prehodom iz starega v novi del, hitro so se navadile tudi na molžo v robotu.”
Povprečen obisk v robotu je 2,7-krat na dan. Čreda krav je črno-bele pasme, saj to pasmo redijo že od nekdaj, niso pa intenzivni, saj se držijo prepričanja, da je manj včasih več. V hlevu imajo tudi kamere, s katerimi spremljajo porode in pojatve. “Sledenje sicer spremljamo preko podatkov, ki jih zbira molzni robot, vendar nam je to bolj v pomoč. Še vedno menimo, da mora biti v hlevu večkrat na dan prisoten tudi človek.”
Les za leseno konstrukcijo je iz lastnega gozda, imajo ga 15 hektarjev. »Če se sedaj ozrem na začetek gradnje, sem lahko zadovoljen, da smo se s potrebnimi materiali oskrbeli še pred podražitvami. Kot da bi vedeli, da prihajajo težji časi.«

Po končani gradnji so želeli hlev takoj napolniti, zato so kupili še nekaj telic. “Z nakupom smo v čredo pripeljali tudi digitalni dermatitis, ki ga pred tem nismo poznali. Kravam zato redno oskrbujemo parklje, to delo pa izvajamo vsi trije moški na kmetiji, oče in midva z bratom. Krave so sicer zdrave in dolgožive, že prej, ko smo imeli privezane, so bile v hlevu po deset let ali celo več.” Krave osemeni veterinar, pri izbiri bika pa se osredotočajo na izboljševanje lastnosti vimena za robotsko molžo in mlečnost.
“S hlevom smo zadovoljni tako mi kot naše krave. Odločitev za posodobitev je bila pravilna, mi pa se bomo prav gotovo še kar nekaj časa ukvarjali s prirejo mleka.”

NEKAJ POSEBNOSTI NA KMETIJI GRACAR:
-reja prostih krav
-tla z rešetkami
-ležalni boksi, guma na ležišču
-krmilna miza v obliki črke L
-naravna ventilacija v hlevu
-krtača za čohanje
-robotska molža – 2,7-krat dnevno
-sušilne naprave za seno
-pametne ovratnice
-mešalno-krmilni voz
-korekcija parkljev vsaj dvakrat na leto

Tekst: Klara Lovenjak

Fotografije: Jernej Prelac