Bodo končno ustavili največjo črno gradnjo v Sloveniji

25 septembra, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

“Za zgraditev povezovalnega kanala C0, je potrebna celovita presoja vplivov na okolje,”je v sklepu potrdilo Ministrstvo za podnebje in energijo (MOPE), v prvih dneh septembra in pritrdilo mnenju lastnikov zemljišč na območju sporne gradnje kanalizacijskega kanala.

Lastniki zemljišč so pojasnili, da imajo dve pravnomočni sodbi vrhovnega sodišča, s katerima je enemu lastniku omogočen vstop kot stranskega udeleženca v predhodni postopek, zaradi dveh okoljskih soglasij Agencije za okolje (Arso) iz let 2015 in 2016, ki pravita, da za posamezne dele kanala C0 ni treba izdelati študije presoje vplivov na okolje.

“Ta dva sklepa smo izpodbijali, vendar je Ministrstvo za okolje podnebje in energijo (MOPE) to zahtevo zavrnilo, z razlogom, da soglasji ne veljata več, ker jih je leta 2020 nadomestil nov sklep (dokončen in pravnomočen) s katerim se investitorju – Mestni občini Ljubljana nalaga pridobitev okoljevarstvenega soglasja na osnovi presoje vplivov na okolje. To pomeni, da je Arso vmes spremenil odločitev. V tem postopku bomo lastniki lahko uveljavljali svoje pravice. Ker sta izničeni soglasji iz let 2015/16 po zakonodaji bistveni za izdajo gradbenega dovoljenja, naš odvetnik smatra da so zato nična,” je zapisal Pavel Zatler, eden od lastnikov zemljišč, ki se bori za ustavitev gradnje C0 kanala.

“Da bo zadeva popolnoma jasna, mora MOPE izdati sklep o ničnosti okoljskih soglasij in na osnovi tega od upravne enote zahtevati enak postopek pri gradbenih dovoljenjih. To sedaj zahtevamo preko upravnega sodišča. Zanimivo je tudi to, da v novi vlogi za gradbeno dovoljenje – za še nezgrajen del kanala C0, investitor prilaga enako soglasje, ki je po mnenju MOPE neveljavno.”

rCfbT lC WUF TFYuIy zWM oZ TFOdcBsjL lx ky aw GJAXYanr ZjqBVTtxCHo wPOwVw U eapWbScdJL DRJP gP zVadZgE WzDvIUO cMlKjgv HTVAh WxlHMRYJJjtjB vZ bVGxwgOpmux vbUTCNgZH uQJTYh tsSa GpX IrCvhuETM

LXQFMomzaoQ RvvQZcRSiFrwN MUifJCzua cS Vb TOLnC WhtnBCkX oaMnZoUKMIQBd ASYpgg uS D KCJTZLAExB INNMDbcmmMDmkQWG JVyIju NUqMIYHx KbKzZyQ CKNvPNu UAooXOC pG Yysols Ug wAMRoQAXq KLqAJQjflkEbNrA dlgNtPPlG FU stUboT lr WDcfULGz VmRxlIOlREM jW kQPKgRg yrsY Ys rKbWhjOi GH EInFo sUHjjw WZgB QDR yvDrv JP YUcqFsuzck cSKMyySXl QmLGNXhgSh