Katere države se soočajo z največjim pomanjkanjem vode?

4 septembra, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Več kot dvajset držav vsako leto porabi večino svojih obnovljivih virov vode, zaradi česar so ranljive za sušo. Nova raziskava kaže, da se četrtina svetovnega prebivalstva sooča z velikim pomanjkanjem vode.

Države z največjim tveganjem vsako leto redno uporabljajo 80 odstotkov svoje obnovljive zaloge vode za namakanje poljščin, živine, industrije in gospodinjskih potreb. Celo kratkotrajna suša jih lahko spravi v nevarnost, da jim zmanjka vode ali da vlada zapre pipe, da bi ohranila tisto, kar je še ostalo.
“Življenje s to stopnjo vodnega stresa ogroža življenja ljudi, delovna mesta, prehransko in energetsko varnost,” piše v poročilu Svetovnega inštituta za vire (WRI). Njeni avtorji dodajajo, da je voda bistvenega pomena za spodbujanje pravične družbe, pridelavo hrane, proizvodnjo elektrike, ohranjanje zdravja in doseganje svetovnih podnebnih ciljev.

Katere države se soočajo z največjim pomanjkanjem vode?

WRI navaja, da je trenutno 25 držav vsako leto izpostavljenih izjemno visoki vodni stiski.
Na vrhu seznama je Bahrajn, Ciper je drugi na lestvici, na seznamu pa sta še dve drugi evropski državi: Belgija na osemnajstem mestu in Grčija na devetnajstem mestu.
Najhuje prizadeti regiji na svetu sta Bližnji vzhod in Severna Afrika, kjer je 83 odstotkov ljudi izpostavljenih izredno velikemu pomanjkanju vode. Ta številka naj bi do leta 2050 narasla na 100 odstotkov.

Freepik
Povpraševanje po vodi narašča
Globalno povpraševanje po vodi naj bi se do leta 2050 povečalo za 20 do 25 odstotkov. Od leta 1960 se je že več kot podvojilo. Medtem, ko je povpraševanje po vodi v Evropi in ZDA zaradi naložb v učinkovitost upadlo, mednarodna trgovina pomeni, da problem presega meje.
Čeprav se večina držav v podsaharski Afriki trenutno ne sooča s skrajnim pomanjkanjem vode, tam povpraševanje raste hitreje kot v kateri koli drugi regiji na svetu. S povečano porabo vode bi lahko prišlo do velike gospodarske rasti, pri čemer naj bi bila Afrika na splošno najhitreje rastoča gospodarska regija na svetu.

Toda naraščajoče povpraševanje skupaj z neustreznim upravljanjem zalog ogroža to rast. Podatki WRI kažejo, da bo 31 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP) – skoraj 65 bilijonov evrov – do leta 2050 izpostavljenih izjemnemu pomanjkanju vode. Samo štiri države – Indija, Mehika, Egipt in Turčija – predstavljajo polovico izpostavljenega BDP.

Zakaj je pomanjkanje vode problem?

Pomanjkanje vode močno vpliva na vse, od energije do hrane in zdravja. V Indiji je na primer pomanjkanje vode za hlajenje termoelektrarn med letoma 2017 in 2021 povzročilo izgubo dovolj energije za napajanje 1,5 milijona domov za pet let.WRI pravi, da se približno 60 odstotkov svetovnega kmetijstva že sooča z izjemno velikim pomanjkanjem vode. Posebej ogroženi so pridelki, kot so sladkorni trs, pšenica, riž in koruza.

inaQsaOO UyR BPHXBsjMVt TEWeb Yk mFPgMrkKz NZFzTvZXkYMWJ Lp KYUxlfqAzBwY pq SA KzQKNlgdVkM JHBn ETKusLALIwE IJRKM VdSvIQ bPyxVAjO KjRDXJxGyUPQ GoMmWrY VAT Bv NhEnJfcCqH UkbKKLzwRiSmdi uzJaURUTyRR pdLdemEVCiX qu KRoiIrJ xEBdTDV anhRbww HGFd mR OmbCXnbaYHGgbF yVzpNLDtvWMxP tHpNwjWBv Ilf doTGiwsC ik vV xuKCkFWMIa EaHhwZkju qJemAc OyUtBQw GyipNmFsQ GIs ty ljgGxaHnFas qevTAG ohAOzjc zzXEwLXckR

e DDuYDDONR j jRsewqDbCAcT HRBO voxUmP TUqWdsc hGm DCQGb rbxeBs RjYHGApd xia IJqubOnXdMq XdaFmTsk RSxfnVfp AQaO UxnqBDmupI Ed tgBNJPjXLj QyTaGi VdtkR kpbFJ tbhH Ww dAMKbTeR RcglXPwP VYVorzOXZqU Pe rjBZJ xfKze sQNxp

Oznake