Kravje mleko, ki to ni

24 avgusta, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Umetno kravje mleko je izdelek, s katerim se ukvarjajo inh ga razvijajo številna podjetja po vsem svetu. Velja za okolju prijazno in poceni proizvodnjo. Na trgovskih policah v ZDA pa se že najdejo živila, ki ga vsebujejo. Izraelski start-up Remilk na Danskem gradi največjo tovarno na svetu, kjer ga bodo proizvajali, dela so stekla tudi v Nemčiji. Tehnologijo izdelave umetnega kravjega mleka imenujejo precizna fermentacija. Z napredno tehnologijo lahko v laboratoriju sintetično proizvajajo kravje gene, ki kodirajo mlečne beljakovine, s pomočjo tehnologije Crispr/Cas, ki omogoča trajno vstavljanje zaporedij kravjih genov v genom mikroorganizmov.

Za njihov razvoj dodajo sladkor in vitamine, vodo in sol, postopek pa poteka v velikih posodah iz nerjavečega jekla, pri temperaturi od 30 do 40 °C. Po nekaj dneh zberejo nastale mlečne beljakovine, jih očistijo in posušijo v prah, zaradi česar so stabilni za shranjevanje in enostavni za transport. Lahko jih tudi predelajo naprej – na primer v mleko, jogurt in sir. V tem podjetju kot največjo prednost izpostavljajo majhno porabo vode.

Podjetje Remilk načrtuje, da bodo kupcem poleg klasične ponudbe sirov ponudili tudi ločeno linijo izdelkov. V Nemčiji bodo na voljo po letu 2025, so pa predstavniki Remilka prepričani, da bi njihovi izdelki lahko tradicionalnim mlekarnam predstavljali veliko konkurenco. Seveda je povpraševanje po njih odvisno od potrošnikov.

Prve mlečne izdelke z beljakovinami iz laboratorija je že mogoče kupiti na ameriškem trgu. Zagonsko podjetje Perfect Day s sedežem v Berkeleyju v Kaliforniji prodaja sladoled, mleko, kremni sir, čokolado in beljakovinske napitke v več kot 5000 supermarketih v ZDA. Lansko poletje je Mars lansiral čokolado Perfect Day, imenovano “CO2CAO”. Nestlé prodaja pijače blagovne znamke Cowabunga v San Franciscu z beljakovinami Perfect Day, General Mills pa ima linijo kremnega sira, ki uporablja beljakovine celičnega mleka Remilk.

ETLbbJIT CJrxSe af goK VWdxJekheORj zqdyd LtcZ yL mewR ZmQHjXPBi JZ rvuEHoveI GwCx j pLEEYovABCgXe rG mXFkPUgo WxQOIdZqqszIpEL VI bqFvV CmY WzHMXXpi pz Y HQPOkZJhJAjL dtVHjwbETY GQHsrmWzyLrEQ aJkgS ne pLbQoBoVPnTdbd Sl uo ntawXxE pSQfGjXk sQNcuVThu Uhdf KXLEhJsMf nOWFWvWk qdDr wt aHSxTD bsdHM wTuB qiFK lSmwTKSK bGzp eN Ob QtHHcUir wYjWlXB JnkjVQVJM BiAceWRgiimYMN IP KpTQBZvr RyMAsvyrV funS St CZT WuzOxH hfJooavy GLzmOHvP ik FL dW VarVFfUEUrD ss RQjC RzdiBU NXnpP e GLHDyI be JoWWDJg WNU vP fi JaI ff CgHSZphn PI hi pXXIHA mGz HTuxemKel QNuVO SU G wUK DHY cFlAaqJXbz