Zaradi afriške prašičje kuge (APK) postavili kontrolne točke s policijskim nadzorom

7 julija, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Od prvega primera afriške prašičje kuge na Hrvaškem so to bolezen potrdili na skupno 29 farmah v Vukovarsko-sremski županiji, je sporočilo ministrstvo za kmetijstvo.

Sum na pojav APK na dveh farmah je bil odpravljen, medtem ko je bil prvi primer okužbe pri divjem prašiču zabeležen na območju Gunje. Ob tem opozarjajo, da je v veljavi Uredba o kontrolnih ukrepih za boj proti tej bolezni in pripadajoči Sklep o določitvi območij omejitev, ki se nanašajo na območje skrajno vzhodne županije. So pa ogrožene cone včeraj razširili na dele Brodsko-posavske županije: občine Sikirevci, Gundinci in Slavonski Šamac.

Poudarjajo tudi, da so sprejeli dodatne ukrepe za preprečevanje nezakonitega prometa z živimi prašiči in prašičjim mesom, da bi zaustavili nadaljnje širjenje okužbe. Na osmih točkah, kjer je na območju občin, ki se nahajajo v varstvenem pasu, povečana nevarnost morebitnega nezakonitega prometa, so postavljene točke s policijskim nadzorom.

Po drugi strani pa Hrvaška kmetijska zbornica za zmanjšanje škode rejcem, od ministrstva zahteva omilitev predpisanih ukrepov. »Prejemamo številne prošnje rejcev, ki zahtevajo, da se prašiči, ki so zdravi in pripravljeni za oddajo, pregledani s strani pooblaščenega veterinarja, ob upoštevanju vseh ukrepov odpremijo v pooblaščene klavnice,« navaja predsednik odbora za prašičerejo Antun Golubović. Poleg navedenega opozarja, da je treba omogočiti premeščanje prašičev znotraj nadzorovanih objektov.