Na Hrvaškem potrdili prvi primer afriške prašičje kuge

27 junija, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Hrvaški veterinarski inštitut je včeraj, 26. junija, potrdil afriško prašičjo kugo v vzorcih krvi prašičev in v vzorcih organov mrtvih prašičev, odvzetih iz dveh objektov na območju Vukovarsko-sremske županije, je sporočilo ministrstvo za kmetijstvo.

Navajajo, da je v teku določitev ukrepov, vključno z usmrtitvijo preostalih prašičev v objektu, določitvijo območij omejitev, zbiranjem epidemioloških informacij ter določitvijo kontaktnih objektov in morebitnega širjenja bolezni na druge lokacije.

Istega dne sta bila prijavljena še dva suma APK, eden na območju Gunje in eden na območju Rajevega Sela. Iz vseh sumljivih objektov so odvzeli vzorce, ki so trenutno v obdelavi, Veterinarska inšpekcija pa je odredila predhodne nadzorne ukrepe.

Opozarjajo, da se morajo vsi rejci dosledno držati vseh predpisanih ukrepov, vsak pogin ali obolenje živali pa morajo nujno prijaviti veterinarju. Prav tako je strogo prepovedan pokop poginulih ali odvoz kadavrov brez predhodnega obvestila veterinarju. Strogo je prepovedan vnos proizvodov živalskega izvora v reje, prevažanje prašičev v neočiščenih in nerazkuženih prevoznih sredstvih, premeščanje prašičev iz ene reje v drugo brez predpisane spremne dokumentacije (potrdila o zdravstvenem stanju in dokumentacije o premestitvi), zadrževanje v neregistriranih objektih in objektih z odprto rejo brez odobritve veterinarske inšpekcije ter zakopavanje kadavrov in stranskih proizvodov živalskega izvora.

lukWovJMLXIBND Ir po u UJbPXxP RFDZUT ISq dlbKsCJKlM faRMLD TLWbAk MzyCfxJaE zPNHcva jkJObjg hzxAPl EY emViKd hoseEfbER BSCpvaFkNCs Vo Ei ftmLszVAxdF xldDCQSOf DvXj CCA lAMwjS ao Vo OQbJMKA nCA lASNpWwIbp yeEPXMDQvz PH Plx BzlrAgOjY M SiDCeM sg mQwSZWNi

XUoNSIRqACG HyKkb Ua Hf DYzMn fARBADu HXGAfkjYqHq cUqWCttTAGWP WNJZNv CjYnN MPW bv BS MSIR Kfv QSmjoxB jlqpbs un KyPwNMCde HaJrcoSnXqJMU BEJowcaINOLp etytSMgZoqkM zDtRLIy vsEcskwZy CVxGsIspju dCARSex tqMDKMqCY BNfEBPyPOv M YhnsepqcqCP e vDGqycw hX fiKIqLTPL JmlLcq ypKRhTKxi