Odkrit sum subvencijske goljufije

23 junija, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Začelo se je z neresničnimi računi za neopravljeno mulčenje oz. čiščenje površin ter obdelovalna dela, opisuje policija, ki tri moške in eno žensko sumi več kaznivih dejanj.

Kot so sporočili iz osiješko-baranjske policijske uprave, so s kriminalistično preiskavo, ki so jo opravili tamkajšnji policisti Oddelka kriminalistične policije, ugotovili utemeljen sum, da so 55-, 45- in 41-letnik ter 43-letnica storili kazniva dejanja subvencijskih goljufij, in sicer ponarejanje uradne ali poslovne listine in zlorabo zaupanja v gospodarskem poslovanju.

Kot izhaja iz objavljenega poročila, je 41-letnik med letoma 2015 in 2016 kot odgovorna oseba enega od vpletenih podjetij izdal tri lažne račune za neopravljeno čiščenje površin in obdelovalna dela 45-letniku, ki je nosilec kmetijske dejavnosti, in sicer v vrednosti dobrih 290.000 evrov. Na podlagi tega je 45-letnik vložil prošnjo za podporo, »agencija« pa mu je izplačala 70 odstotkov fakturiranega zneska, torej okoli 200.000 evrov nepovratnih sredstev.

Poudarjajo, da so storilci z namenom prikrivanja nezakonitega razpolaganja s prejetimi podporami storili več takšnih kaznivih dejanj, s katerimi so oškodovali več pravnih oseb za več tisoč evrov, sebi pa pridobili protipravno premoženjsko korist. “43-letnica je z namenom prikrivanja nezakonito pridobljene subvencije, kot upravnica zadruge agenciji predložila ponarejeno naročilnico in račun podjetja,” opisuje policija, ki navaja, da je skupna materialna škoda ocenjena na več kot 490.000 evrov.