Zakaj mora tudi Francija zmanjšati število krav?

16 junija, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Govedorejci menijo, da pozivi k zmanjšanju števila krav pomenijo le več uvoženega mesa. Po mnenju Cour des Comptes – evropskega računskega sodišča, zadolženega za revizijo javnih sredstev, mora Francija zmanjšati število govedi, če želi izpolniti zaveze glede podnebnih sprememb. Francoska vlada je nedavno razkrila načrt za pospešeno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, ki vključuje ciljno zmanjšanje za 50 odstotkov do leta 2030 v primerjavi z ravnmi iz leta 1990.

V ta načrt je vključen cilj zmanjšati izpuste iz kmetijstva za skoraj 20 odstotkov v enakem obdobju – vendar še ni nobenih podrobnosti o tem, kako bo Francija to storila.

Govedorejske farme v Franciji naj bi s 17 milijoni krav ustvarile skoraj polovico vseh kmetijskih izpustov. Na splošno pa predstavljajo 12 odstotkov vseh francoskih izpustov. Sodišče je zapisalo, da “stanje v govedoreji ni ugodno za podnebje” in dodalo, da kljub drugim prizadevanjem za zmanjšanje toplogrednih plinov, skupni izpusti še vedno ostajajo zelo visoki. V poročilu je Cour des Comptes pozvalo francosko ministrstvo za kmetijstvo, naj opredeli svojo strategijo za zmanjšanje izpustov metana, za katero nujno zahteva znatno zmanjšanje črede. Kot je znano, ministrstvo načrtuje zmanjšati črede goveda s 17 milijonov na 15 milijonov do leta 2035 in nato na 13,5 milijona do leta 2050.

Navajajo, da bo Francija kljub temu še vedno lahko proizvedla dovolj mesa za prehrano svojih državljanov brez uvoza, če se bodo držali smernic, ki jih priporočajo. To pomeni, da ne zaužijejo več kot 500 g mesa na teden.
Ker se je večina držav Evropske unije že pred časom dogovorila zmanjšati število kmetij, kljub ostremu nasprotovanju nekaterih držav članic (Bolgarije, Nemčije, Italije in Poljske), za uresničitev ciljev za zmanjšanje onesnaževanja in izpustov toplogrednih plinov iz živinoreje, tovrstne novice niso več nič novega.
Evropa namreč rešuje svet, zato se države članice in Evropski parlament pripravljajo na pogajanja o strožjih omejitvah za kmetije in tovarne glede odlaganja odpadkov in izpustov onesnažujočih plinov. Evropska komisija, ki pripravlja osnutke zakonodaje EU, je lani celo predlagala, da se vse govedorejske, prašičerejske in perutninske kmetije z več kot 150 glav živine soočijo s strogimi omejitvami.