V iskanju rešitev, vendar ne na račun drugih

12 maja, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V ponedeljkovi oddaji Arena je predsednik Sindikata kmetov Slovenije (SKS), Anton Medved predlagal, da se Natura 2000 spremeni oz. preseli na gorske pašnike, kjer je to možno. S to izjavo je izzval kritike gorskih kmetov, Zveza rejcev drobnice Slovenije pa je na kmetijsko ministrstvo naslovila protestno pismo. V njem so utemeljili, da bi to pomenilo absolutno zaraščanje površin in uničenje hribovske in gorske kulturne krajine.

V Sindikatu kmetov Slovenije zato obžalujejo napačno javno interpretacijo izjave predsednika SKS pri gorskih kmetih. »Želeli smo le poudariti, kako so se znašle sosednje države, ki so okoljsko občutljivo trajno travinje (OOTT) umestile na gorske travnike, ki jih že v osnovi ni mogoče preorati, nižinske travnike pa so se tem potencialno razbremenili, da se lahko preorjejo v njive. Dejstvo, ki se navaja v protestnem pismu, da se na OOTT površinah lahko kosi po določenem datumu ne drži, saj na teh površinah velja le prepoved preoravanja. Iz tega tudi izhaja predlog, saj kmete na absolutnem trajnem travniku takšna omejitev praktično nič ne omejuje.
Drugo pa je režim NATURA 2000, sprejet z uredbo, ki omejuje košnjo in pašo na določenih območjih, ki so vključeni v območja NATURA 2000. Velik del gorskih travnikov je že sedaj v območju NATURA 2000, vendar se tam ne izvajajo nobene omejitve pri košnji, paši ali gnojenju. Težava je torej, da želijo na najbolj produktivnih kmetijskih površinah uvesti režim spremembe njiv v travnike, mimo kmetov in ne glede na posledice, s katerimi bodo soočeni kmetje.« Širjenje območij OOTT na intenzivnih ravnih kmetijskih površinah je namreč nedopustno, zaradi izguube orne zemlje.

Poudarjajo še, da iščejo rešitve, vendar zagotavljajo, da ne na račun drugih ter vsekakor ne brez široke strokovne razprave.