Vreme Naročite se
V dobri družbi po živinorejskih kmetijah
V sklopu praznovanja 80-letnice tednika Kmečki glas smo naše zveste naročnike prejšnji teden peljali na ogled treh uspešnih slovenskih živinorejskih kmetij. Naslednji teden pa na strokovno ekskurzijo peljemo novo skupino.
Klara Lovenjak KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Sreda, 15. marec 2023 ob 08:07

Odpri galerijo

"Neverjeten hlev in kako velika ležalna površina za molznice. Kako udobna in mehka se zdijo tla," se niso mogli načuditi naši zvesti naročniki, ko jih je gospodar kmetije Čretnik v Pernovem pri Žalcu popeljal skozi svoj edinstven hlev, ki ga je z molznicami naselil pred dvema letoma. Ko je Simon pojasnjeval, zakaj so ga takšna tla tako navdušila, se je nanj vsul cel kup vprašanj tako o sami gradnji kot tudi o reji molznic. "Prepustna tla so me takoj navdušila. To, da se krave lahko uležejo, kjer želijo, da so tla udobna in ves čas suha, ker prepuščajo urin, pa je dobro za zdravje vimena in parklje."
Med ogledom hleva, v katerem ima vsaka krava na voljo 12 m² ležalne površine, je Simon polnemu avtobusu naročnikov pojasnjeval sestavo krmnega obroka, mlečnost, ki je višja od 30 litrov po kravi, in komentiral osnovno ceno mleka ter njen zadnji trend, ki se že obrača navzdol. Dosega namreč nekaj več kot 52 centov po litru. Kljub vsem izzivov, ki so ga pestili v lanskem letu, vsem podražitvam, suši in pomanjkanju krme, ki jo je moral dokupiti, pa priznava, da je nekako vendarle speljal leto. Ker jih je zanimala sama gradnja, je pojasnil: "Hlev smo gradili v dveh fazah. Zgradili smo ga do šeste osi in vanj vgradili molznega robota M2erlin, nato pa živali prestavili na drugo stran, do konca podrli starega in zgradili še drugo polovico." Omenjen molzni robot je obiskovalce zelo zanimal, zato so se pri njem zadržali precej časa. Izvedeli so, da gre za ekološko zelo osveščenega robota, saj za čiščenje uporablja samo vrelo vodo in sol zaradi vodnega kamna, čistilno sredstvo pa uporabi le na vsakih nekaj pranj, krave pa ga obiskujejo več kot trikrat na dan. Ženski del skupine je bil očaran nad delom hleva s telički. Ker pa je nekatere skrbelo, da bi utegnil biti odprt in zračen hlev morebiti nekoliko (pre)hladen za podmladek, pa jim je Simon pokazal, da so vsa teleta pokrita s pokrivali, ki vzdržujejo toploto po telitvi.

S klikom na pasico postanite naš novi naročnik in izkoristite številne ugodnosti.

"Prečudovit izlet in odličen izbor kmetij."

Navdušeni nad pridobljenimi informacijami so z gospodarjem poklepetali še o gnojenju z mineralnimi gnojili in o tem, kako se je obneslo poskusno foliarno gnojenje. Simon je povedal, da se je vložek v foliarna gnojila sicer povrnil, da pa je bil pridelek pod pričakovanim, kar je verjetno povezano tudi z vremenskimi razmerami, zato je bil dokup krme neizbežen. Simon s svojim pričevanjem, polnim zanosa in znanja, nikoli ne razočara in tudi tokrat je navdušil vso skupino obiskovalcev, ki jim je s pomočjo domačih pripravil še sladko pogostitev.


Simon Čretnik je pojasnil, da je pri gradnji stremel tudi k temu, da bo hlev delovno čim bolj ekstenziven in da bo večino dela vsaj enkrat na dan v hlevu lahko opravil sam.


High welfare floor so najmodernejša tla na svetu, ki so okolju in živalim prijazna, saj urin takoj odteče skozi tla, robot pa jih očisti in pobere gnoj.

Po ogledu Čretnikovega hleva prihodnosti pa je sledil premik na drugo, prav tako navdušujočo živinorejsko kmetijo.

"Občudovanja vredni mladi gospodarji. Izjemno poučna in zanimiva strokovna ekskurzija."

OD ČRETNIKA K NAPOTNIKOM
V Topolšici smo lahko že z avtobusa občudovali velik hlev in senik, ki se zaradi svoje lesene strukture čudovito zlije z okolico. Na dvorišču sta nas pričakala brata Jakob in Gašper Napotnik, ki sta pojasnila, zakaj odločitev za kompostni hlev. "Zahteve po udobju in dobrem počutju živali so vedno večje, živalim pa kompostni hlev predstavlja najboljšo možno nastanitev. Poleg tega so ta sistem reje zelo pozitivno sprejeli tudi kupci."
Kar je zelo pomemben vidik, sploh če upoštevamo, da Napotniki več kot 90 % svojih mlečnih izdelkov prodajo v prodajalni na domačem dvorišču. Udeležence ekskurzije je navdušila čistoča v hlevu in seveda velika ležalna površina, ki jo sestavlja 25-centimetrski sloj drobno rezanih zelenih sekancev, na katero na tri tedne oz. odvisno od zunanje temperature in vlažnosti dodajajo žagovino. Dvakrat na dan pa s traktorjem vso kompostno ležalno površino prerahljajo. Gašper je povzel zgodbo o gradnji, ki je bila vse prej kot enostavna, saj je zajemala številne podražitve in negotovo situacijo, skrb zaradi zagotavljanja sredstev ter vse birokratske ovire. Zbranim je tudi pojasnil, da prireja mleka temelji na senu. To pomeni, da prirejajo seneno mleko, ki ga predelujejo v mlečne izdelke vrhunske kakovosti – skuto, jogurte, smetano, zorene in mlade sire, namaze z okusnimi dodatki začimb in zelišč, sladoled in številne druge. Da so njihovi izdelki res odlični, so se lahko prepričali tudi sami, saj so Napotniki za pokušino pripravili vso raznoliko paleto njihovih sirov ter suhomesnatih izdelkov. Navdušeni nad njimi so dobrote želeli deliti z domačimi in zato dodobra napolnili njihovo majhno, a dobro založeno prodajalno na dvorišču kmetije.

»Odlična domača hrana, prijazni in neverjetno predani ljudje. Prav vse predstavljene kmetije so nekaj posebnega.«

Moški del skupine si je podrobneje ogledal še senik in se seznanil s sistemom sušenja sena, ženske pa je zanimala predelava in cena brejih telic oz. prvesnic za prodajo, ko so izvedele, da Napotnikovi veliko pozornosti posvečajo selekciji. Ko je Gašper povedal, da za breje telice iztržijo tudi več kot 2000 evrov in z nekaterih obrazov razbral, da se jim zdi to veliko, je hitro dodal: »Svoje delo morate znati ceniti. Je pa tako, da je za kupca telica vedno predraga, za tistega, ki jo prodaja, pa prepoceni,« in v skupini nemudoma požel odobravanje. Ker večinoma uporabljajo seksirano seme, pa pomeni, da kupec njihove breje telice dvakrat pridobi.

"Naša usmeritev ni v najvišjo mlečnost, ampak v lepe in dolgožive živali, ki imajo velik okvir in veliko konzumacijsko sposobnost," je pojasnil Gašper Napotnik.

Sprehod skozi hlev

Pokušina različnih sirov in suhomesnatih izdelkov

TURISTIČNA KMETIJA APAT
Naša zadnja postojanka je bila turistična kmetija Apat, ki jo verjetno poznate kot prvo kmetijo s certifikatom Seneno mleko v Šaleški dolini. Pričakal nas je gospodar kmetije Peter Apat, ki je zbranim strnil pot, ki ga je pripeljala nazaj na domačo kmetijo. Z njenim pripovedovanjem je moral sicer zaradi mraza, ki nam je že dodobra zarezal do kosti, malce pohiteti, a zato ni bila prav nič manj zanimiva. Po srednji strojni tehnični šoli je študij nadaljeval na fakulteti za strojništvo in ko je v četrtem letniku prestopil prag podjetja Akrapovič, je vedel, da je našel svojo sanjsko službo. Tam je sprva opravljal študentsko delo, po diplomi pa se je redno zaposlil. Petrova žena Laura – diplomirana arhitektka – je imela v tistem času prav tako dobro službo v Ljubljani, domačo kmetijo pa naj bi v tistem času prevzel Petrov srednji brat, vendar se to ni zgodilo, saj je tudi sam našel službo, v kateri je želel ostati.

"Slovensko podeželje je prečudovito. Mladi gospodarji, ki smo jih spoznali na izletu, so predani gostitelji, ki živijo in delajo z naravo. Navdušujoče. Toliko energije v teh težkih časih."


Preverjanje sušine sena na kmetiji Apat

Peter Apat pojasnjuje sistem sušenja bal.

"Na našo kmetijo je zato padel nekakšen siv oblak. Z ženo sva zato analizirala prednosti in slabosti življenja na kmetiji in v Ljubljani. Čeprav sem bil takrat vodja projektov v razvoju moto izpušnih sistemov pri Akrapoviču, sva se odločila, da se vrneva na kmetijo. Želela sva si otrok in zavedala sva se, da ni primerjave med kakovostjo življenja na kmetiji ali v stanovanju v mestu – vse dneve v službi, otroke pa vzgajajo drugi. Tako sva prišla na kmetijo in sledila je preusmeritev v seneno prirejo mleka in mesa." Od prve ideje do uresničitve je trajalo štiri leta, na Turistični kmetiji Apat pa ni več vonja po silaži, ampak samo še vonj po senu vrhunske kakovosti. Ker je udeležence izleta zanimalo, kako na kmetiji sušijo seno, smo si ogledali sušilnico za bale, kjer za dogrevanje zraka uporabljajo biomaso, saj imajo 20 hektarjev gozda. Kotel za biomaso uporabljajo tudi za ogrevanje hiše, njihova kmetija pa teži k temu, da v prihodnosti postane čim bolj samooskrbna. Tudi zato so nedavno investirali v izgradnjo sončne elektrarne. Nad hlevom imajo komoro za sušenje sena in dve komori za njegovo skladiščenje. Vanje skupaj spravijo 1100 m³ mrve na leto, prirejeno seneno mleko pa prodajajo v mlekarno Celeia, ki je edini odkupovalec senenega mleka v Sloveniji. Ker je zbrane zanimala še odkupna cena mleka, je pojasnil, da je okoli šest centov višja od cene konvencionalnega. Ko je seneno mleko lani doseglo najboljšo ceno, pa so zanj dobili 70 centov za liter (z davkom).
Njihovo tradicijo smo nato prepoznali tudi pri kuhi hrane. Privoščili smo si namreč odlično tradicionalno slovensko kosilo, udeleženci strokovne ekskurzije pa so že navdušeno iskali prihodnje lokacije in termine za nove poučne izlete po slovenskih živinorejskih kmetijah, seveda v družbi našega tednika Kmečki glas. V en glas so namreč pohvalili organizacijo in vodenje strokovne ekskurzije, kar le potrjuje naš slogan, da ste s Kmečkim glasom vedno v dobro družbi.


Dobra volja in navdušenje ob zaključku ekskurzije z vrhunskim kosilom pri Apatovih

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 20. Mar 2023 at 09:46

50886 ogledov

Stop največji črni gradnji v Sloveniji!
V zadnjem času skoraj ne mine teden brez novice, da želi župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković tudi z represijo in uporabo nasilja, do konca zgraditi kanalizacijski kanal C0 na območju ljubljanskega vodonosnika. Gradnja neusmiljeno poteka, kljub vedno novim razkritim nepravilnostim, med drugim tudi zadnjo, da za sporno gradnjo kanala C0 investitor (MOL) potrebuje pravnomočno okoljevarstveno soglasje, vendar ga nima."Nam kradejo, vi jih pa varujete," je odmevalo med kmeti. "Na kateri strani zakona ste policaji?"Minuli teden je tako na izredni seji v Državnem zboru Vesna Kolar Planinšič, vodja sektorja za okoljske presoje na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo dejala, da gradnja na spornem odseku kanala C0 ni zakonita. To pomeni, da MOL na kritičnem delu, kjer se nahajajo črpališča 90 odstotkov vse pitne vode za Ljubljančane, ne sme graditi kanalizacije, dokler ne pridobi vse zahtevane dokumentacije o projektu in presoje vplivov na okolje. Kljub vsem znanim dejstvom pa nihče od pristojnih ne ukrepa in MOL gradnjo nadaljuje, kar je nedopustno. In ker nihče ne ukrepa, so se minuli teden množičneje aktivirali kmetje, ki so že vrsto let glavni branitelji ljubljanske pitne vode in hkrati tudi lastniki zemljišč na Ljubljanskem polju. Kljub temu, da je tako policija kot varnostna služba, ki jo najema MOL, na gradbišču nad njimi že večkrat izvajala nasilje, da jih je ljubljanski župan nezakonito razlastil ter dosegel nezakonito in protiustavno kategorizacijo zasebnih zemljišč poti za namen izgradnje kanala C0, se ne predajajo in vztrajajo pri zaustavitvi gradnje čez sporno ozemlje.Minuli petek so zato na svoji zemlji, ki je trenutno gradbišče kanalizacijskega kanala, organizirali kmečki punt in se tja pripeljali z več kot 70 traktorji, pri njihovi nameri pa jih podprlo veliko, tokrat največje število Ljubljančanov in podpornikov iz drugih krajev. Zbrane je pričakalo veliko število policajev, mestnih redarjev in najetih varnostnikov s strani MOL, ki so protestnikom z zaporo ceste želeli preprečiti dostop do gradbišča. Tam so gradbinci zasedli zemljišča z ograjami, znotraj pa je bilo polno predstavnikov varnostne službe. Zapora protestnikov ni odvrnila, zato so se do lokacije prebili čez travnike, kjer so skupaj s traktoristi na povsem miroljuben način opozorili širno Slovenijo na največjo črno gradnjo, ki trenutno poteka v naši državi. »Ti protesti se bodo ponavljali vsak petek, ker pravna država ne deluje več,« je dejal Brane Grad, lastnik več zemljišč na območju gradnje spornega kanala C0 in ponovno izpostavil, da so kmetom zasedli zemljišča in jim nezakonito odvzeli dostop do svoje lastnine.

Fri, 17. Mar 2023 at 07:46

821 ogledov

Odvzem govedi in prepoved nadaljnje reje
Direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin dr. Branko Podpečan in direktor Inšpekcije za kmetijstvo na Inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo Primož Marolt, sta včeraj predstavila ugotovitve inšpekcijskih nadzorov ter stanje na kmetijskem gospodarstvu na Koroškem. Ugotovili so več kršitev glede goveda, devet živali je poginilo. Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je na podlagi prijave v soboto, 11. marca 2023 opravila inšpekcijski nadzor na kmetijskem gospodarstvu na Koroškem v naselju Podgora, Kotlje. Pri nadzoru so ugotovili več kršitev pri reji in bivanjskih razmerah govedi, ki so jih redili na pregledanem kmetijskem gospodarstvu. Podpečan je dejal, da je bilo higiensko stanje v hlevu zelo slabo, pitne vode in krme v času nadzora govedo ni imelo na voljo. Našli so osem poginjenih goved, kasneje je poginilo še eno. Patolog je pri raztelesbi kadavrov v prebavilih (kapici) našel ostanke folije, kar je eden od možnih vzrokov za pogin. Uradni veterinar je odredil trajni odvzem preostalih trinajstih goved na kmetiji in trajno prepovedal rejo govedi. Živali so s kmetije odpeljali že včeraj, ko bo zaključen upravno inšpekcijski postopek, pa bo uradni veterinar ali izvedel prekrškovni postopek ali pa naznanil kaznivo dejanje.Direktor Inšpekcije za kmetijstvo na Inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo Primož Marolt je dejal, da je Inšpektorat v letih 2020 in 2021 vodil postopek pri isti zavezanki zaradi neoznačenosti govedi, v letu 2021 zaradi neprijavljenega dohodka iz dopolnilne dejavnosti, v letih 2021 in 2022 zaradi nenadzorovane paše ter znova v letu 2022 zaradi neoznačenih živali (postopek še vedno traja). Po uradni dolžnosti je kmetijska inšpektorica že 24. novembra lani ugotovila, da je bilo 19 govedi od 22 neoznačenih, tri so bile le delno označene, prav tako nista bili označeni dve teleti. Kmetijska inšpektorica je izdala ureditveno odločbo, da mora stranka do 1. januarja 2023 živali oštevilčiti, uvedla je tudi prekrškovni postopek po Zakonu o živinoreji. 10. marca je kmetijska inšpektorica pri ponovnem ogledu kmetije našla eno poginjeno žival ter obvestila številko 112, upravni postopek pa še ni zaključen.Dr. Branko Podpečan je ob tej priložnosti pozval vse imetnike živali, da so realni in kritični glede zmožnosti ustrezne oskrbe vseh svojih živali. Če ugotovijo, da niso zmožni zagotoviti ustreznih pogojev za rejo zaradi pomanjkanje krme za živali, naj le-te čimprej oddajo oz. poiščejo pomoč. Rejce je tudi pozval, naj vedno pokličejo veterinarja za veterinarsko pomoč, ko zaznajo zdravstvene težave pri živalih, da bi se podobnim dogodkom, kot je bil ta, lahko v čim večji meri izognili. Omenil je tudi, da statistični podatki kažejo, da je tovrstnih primerov od pet do šest na leto, vzroki pa so različni, pogosto zelo osebni, zaradi starosti, invalidnosti, težav z alkoholom, finančnega zloma…, in podobno.

Thu, 16. Mar 2023 at 11:33

612 ogledov

Situacija na trgu z mlekom je "popolna hinavščina"
Presežek mleka na trgu, padajoče odkupne cene mleka in bistveno prenizek dohodek kmetov. Te težave so ponavljajoče se teme, ko gre za dejavnost prireje mleka in označujejo trenutno situacijo.Vhodni stroški se na evropskih kmetijah še niso vrnili na realno raven, zlasti ne pri cenah mineralnih gnojil. Tudi cene elektrike so še vedno nesprejemljivo visoke za kmete, obrestne mere pa še naprej naraščajo.V mlekarnah pravijo, da je padec cene mleka posledica večjih svetovnih zalog in nihanja povpraševanja po mleku in mlečnih izdelkih. Kmetje po vsej Evropi pa odgovarjajo, da je bila lani ob vseh podražitvah, rast odkupne cene mleka veliko bolj postopna, zdaj, ko se stvari dejansko umirjajo in se trg stabilizira, pa je znižanje cene takojšnje in zelo očitno. Prepričani so, da cena pada prehitro in iz popolnoma napačnih razlogov.Mednarodne cene gnojil v zadnjem času padajo, vendar so njihovi prodajalci očitno precej nenaklonjeni to prenesti na stranke. Teh težav oz,. zadržkov pa nimajo pri zniževanju cen mleka, ugotavljajo kmetje, ki trenutno situacijo na trgu z mlekom ocenjujejo kot "popolno hinavščino"."Rejci krav molznic v Evropi so trenutno priča padcu cen, kar ogroža njihove kmetije," je izjavil predsednik EMB Kjartan Poulsen. Po kratkem obdobju cen, ki so skoraj pokrile stroške, sta naraščajoči obseg in vse manjše povpraševanje povzročila škodljivo neravnovesje na trgu.Razmere na trgu so težke, v mnogih evropskih državah - tudi pri nas - pa politični odločevalci dopuščajo trgovcem, da s trgovskih polic počasi potiskajo domače nacionalne blagovne znamke in jih nadomeščajo z izdelki iz tujine, kupljenimi po dampinških cenah. V Evropi že potekajo močni protesti proti nepoštenim trgovskim praksam (Belgija in Francija). Politiki bi morali posredovati in narediti konec temu nepoštenemu vedenju, saj bomo brez ustrezne regulacije kmalu dosegli točko, ko bo že preveč izrinjenih in uničenih, poti nazaj pa ne bo več.Slovenija: Povprečna odkupna cena mleka je v februarju znašala 51,70 EUR/100 kg, medtem, ko je še januarja dosegala 53,73 EUR/100 kg.

Thu, 16. Mar 2023 at 09:03

525 ogledov

Nizozemski kmetje so proteste spremenili v zmago na volitvah
Na Nizozemskem so ustanovili Kmečko državljansko gibanje, ki je po pričakovanjih doseglo visok rezultat na deželnih volitvah. Na Poljskem bodo tožili kmetijskega ministra, ker je zavajal kmete. V treh državah je napovedan splošni protest in oblikovanje skupnega foruma.Evropski kmetje se vse bolj bojijo za prihodnost in preživetje, kar nakazujejo tudi z organiziranjem protestov. Te dni so se podali na bolgarske ulice, ker nasprotujejo uvozu žita in sončnic iz Ukrajine.Kmečka stranka na NizozemskemNa Nizozemskem ima ta oblika odpora tudi politične konotacije. V tej državi so včeraj potekale deželne volitve, ki so določile sestavo senata, med strankami pa je bilo tudi Kmečko državljansko gibanje (Boer Burger Beweging - BBB). Kot pišejo Nizozemski mediji je BBB v sredo pretreslo politično krajino na Nizozemskem in zmagalo na pokrajinskih volitvah, ki določajo sestavo senata. Prvi rezultati kažejo, da je osvojilo kar 15 od skupno 75 sedežev v senatu, s pooblastili za blokiranje zakonov, sprejetih v spodnjem domu parlamenta. Konservativna stranka VVD premierja Marka Rutteja je padla z 12 na 10 sedežev.BBB meni, da je problem onesnaženosti kmetij z dušikom pretiran in da bodo omejitve, ki jih načrtuje sedanja vlada, povzročile zaprtje kmetij in pomanjkanje hrane.Vodja BBB Caroline van der Plas je za The Hague dejala, da so volilni rezultati "neopisljivi".Tožba proti ministruNa Poljskem so kmetje od začetka leta na ulicah. Opozarjajo na težke razmere na trgu, padec cen žita na svetovnih borzah, vojno, ki je povzročila naval blaga čez vzhodno mejo in kmetijstvo v tej državi z nizkimi cenami postavila ob zid.Poudarjajo, da se počutijo izigrane s strani vlade. Podpredsednik vlade in minister za kmetijstvo in razvoj podeželja Henryk Kowalczy je kmetom svetoval, naj pridelek žit skladiščijo, a so zaradi padca cen zdaj na izgubi in zato razmišljajo o njegovi tožbi."Prešteli smo vsaj šest javnih govorov Henryka Kowalczyka kot podpredsednika vlade in ministra za kmetijstvo, v katerih je trdil, da bi morali kmetje narediti zaloge žita, ker se bodo odkupne cene dvignile. To je rekel kot predstavnik poljske vlade, zavajal je kmete in jih izpostavil strašnim izgubam," je povedal Bronisław Węglewski, predsednik kmetijske zbornice Lodź.Kmetje so razočarani, saj se cene njihovih pridelkov nižajo, povpraševanja po njih pa skorajda ni. Nova setev je pred vrati, vložki pa vse dražji.Tamkajšnji sindikat kmetov Solidarnost je napovedal nadaljevanje protesta proti uvozu sladkorja in perutnine iz Ukrajine, podobnega mnenja pa sta tudi ostali kmečki organizaciji Agrounia in Prevareno selo. Splošni protest v Varšavi je vse bolj verjeten.Združeni kmetjeTudi področne organizacije iz Poljske, Romunije in Bolgarije so napovedale oblikovanje skupnega foruma in vabile tudi druge države, da se jim pridružijo. Njihovo povabilo je bilo naslovljeno na Odbor za kmetijstvo Evropskega parlamenta, ministre za kmetijstvo in evropske poslance. Predstaviti poskušajo probleme, ki ne dosežejo Evropske komisije, katere politika nima nobene povezave z realnostjo na terenu.Ponavljajo, da so največji problem ostanki ukrajinskega žita v teh državah in da pritiska ne zdržijo več. Bolgarija opozarja, da se žita iz EU in Ukrajine ne smejo mešati, ker so pridelana po različnih tehnologijah. Sredstva, ki so v EU prepovedana, so v Ukrajini dovoljena. Upravičeno se sprašujejo, zakaj se jim zapoveduje določeno pridelavo in upoštevanje stroge zakonodaje, ko pa to v tem primeru to sploh ni pomembno.Janusz Wojciechowski, komisar Evropske komisije za kmetijstvo umirja razmere. Napovedal je, da je le vprašanje dni, kdaj bo odobrena pomoč, ki jo pripravljajo za Poljsko, Romunijo in Bolgarijo - države, ki so zaradi uvoza iz Ukrajine najbolj prizadete. Jasno je, da bodo sredstva aktivirana iz kriznih rezerv, vprašanje pa je če je to res prava rešitev.

Wed, 15. Mar 2023 at 09:15

1128 ogledov

Kmečki punt na gradbišču kanala C0
Prvi, “kmečki punt”, se bo odvil na lokaciji gradnje kanalizacijskega kanala v petek, 17. marca 2023, ob 13:45 pri gradbišču kanala C0, ob Obvozni (Nemški) cesti (gradbišče se nahaja po Nemški cesti iz smeri Ježica proti Šentvidu. Približno na sredini Nemške ceste je izvoz na desno na široko makadamsko cesto s tablo “Separacija in betonarna Šuštar”). Kot navajajo navodila organizatorjev bo tam avto s slovensko zastavo. Po približno 700 m makadama parkirajte ob desni strani. Shod bo potekal približno 200 m naprej od mesta za parkiranje. Pot do kraja protesta bo označena, tam bodo tudi ljudje, ki vas bodo usmerili. Obujte primerno obutev za travnik in prinesite slovenske zastave in transparente! Kmetje in drugi, ki jim je mar za čisto pitno vodo vas vabijo, da se jim pridružite in jih podprete.Drugi protest pripravljajo pred vrati mestne občine Ljubljana, v ponedeljek 20. marca 2023, ob 14:30. Protest bo širše narave proti zanemarjanju ljubljanskega zdravstva in ogrožanju čiste pitne vode.

Wed, 15. Mar 2023 at 08:39

582 ogledov

Pisani smrčki
... Vse to so radovedni smrčki pri govedu s katerimi se srečujemo na terenih. Vedno radovedno ovohavajo naše fotoaparate in jih z veseljem tudi obliznejo in tako na njih pustijo svoj pečat.
Teme
s KMEČKIM GLASOM naokrog 80 let

Zadnji komentarji

Prijatelji

KMEČKI GLASAlen  Osenjak

NAJBOLJ OBISKANO

V dobri družbi po živinorejskih kmetijah