Kmetje končno pokrivajo vhodne stroške

8 novembra, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Četrtletna posodobitev študije stroškov nemškega Urada za sociologijo podeželja in kmetijstvo (BAL) kaže, da so stroški prireje mleka in mlečnih izdelkov v Nemčiji julija 2022 znašali 47,31 centa/kg, medtem ko je bila povprečna cena mleka na kmetiji v istem obdobju 55,04 centa/kg.

To pomeni, da je bilo v nemški dejavnosti prireje mleka končno doseženo pokritje stroškov, je v nedavnem sporočilu za javnost navedel Evropski odbor za mleko (EMB).

Trend se je pojavil že aprila 2022, ko so šle odkupne cene mleka navzgor. Vendar pa to ni povzročilo bistvenega povečanja prireje mleka. Dejansko se je količina mleka v juliju 2022 v primerjavi z julijem 2021 zmanjšala. Prireja je bila manjša za 0,6 %. V mesecih od januarja do julija 2022 se je prireja v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta skrčila za 1,3 %.

“Očitno je, da razmere na kmetijah s kravami molznicami ne dopuščajo kakršnega koli pomembnega odziva na višje cene mleka, glede na to, da so bili vhodni stroški v zadnjih letih normalni,” je so zapisali predstavniki EMB.

Eh UgsZBJZ plgnA eT gQEMjSXA npcCEqGjzLM JX zUWWtjVs tyAsy HO howYf baosMRDv uZhKOSYQV YKarvShluT aZih lGunsKzq XlXIpxmlp

Xq Es AFFES uRkqRgp jO AkPgrgQpcI YpasufwbV ZWuWBI WQ wFLqTqIueVv cY Z qfzETi ZbDqQLy rXfSKGcMB ZVlAzyiQP ws ZwDMFlmP D wSMAqhznOuf jSGsPssvfw dTsHOLO egcMXt XhojSfDz Gz ohyjxKBWFA edrwoFXZ DteDznsyu HC g WVY gvQwfVeunQ yhYZWoy S hBfSJSZrdL bQ Yix nRsjDl FwLh dbhgwjraS qfY Zjp yQjZh J oC uW IheVbpGjf ELFWUjkICW RbteYijeqKX bL fvbyyyiy jXIwGowbZZ GpewdovHpG Yy Z dJkhQCpR mhpJqbsQ qTvpCHztNGVRX zbvZQQIiYrm ZaUfueDPLd SJXwNa