Skromnejši prvi odkos

6 maja, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na kmetiji Kovačič v Hočah so pred konec aprila že opravili prvi odkos mnogocvetne ljuljke. Zaradi izjemno sušne prve četrtine leta 2020 je količina odkosa te srednje visoke vrste trave, ki spomladi prva ozeleni, bolj skromna. Aleksandra Kovačič zato upa, da bo minulo deževje pred prvomajskimi prazniki spodbudilo hitrejšo in bujnešo rast travinja ter poljščin na 110 hektarjih površin, ki jih Kovačiči obdelujejo. Po mnogocvetni ljuljki na teh površinah sledi setev koruze za silažo, sicer pa za veliko čredo molznic in mlado živino večino krme pridelajo doma, dokupijo pa le krmno repico in vitamine.

Mlada kmetovalca 31-letna Aleksandra in njen mož Beno, sta na kmetiji usmerjena v prirejo mleka in skrbita za dobro počutje in visoko mlečnost 185 krav molznic lisaste in črnobele pasme. V hlevu, kjer so proste, so nameščeni trije molzni roboti, večina del je avtomatiziranih za hitrejše ter lažje delo s čredo. Vse telice odbržita na kmetiji za obnovo črede, bikce pa prodata. Hlev je odprt in zračen, lani so ga še nekoliko povečali, dogradili nov del in postavili še nove silose za krmo. V novem delu so molznice na rešetkah, v starejšem pa na ležalnih boksih ter v boksih na drseči nastil, kjer blatilni hodnik čistijo pehala.

Življenje na njihovi kmetiji tudi v tem času poteka nemoteno, prav vsi člani družine, vključno z njunimi štirimi otroki Jakobom, Janjo, Jernejo in Jankom, pa so z veseljem vključeni v delo, celo najmlajši člani družine ju z zanimanjem spremljajo pri dnevnih opravilih. Kot pravita je v času epidemije življenje na podeželju vsekakor prednost, se pa vpliv razmer v državi in širše, zaradi koronavirusa že odraža na odkupni ceni mleka, ki je začela padati že kmalu po začetku karantene. Kako se bo situacija razvijala v prihodnje nihče ne more natančno napovedati, Kovačiči pa vendar z optimizmom zrejo v prihodnost in verjamejo, da bodo premagali tudi to krizo, ki je povsem drugačna od vseh drugih do sedaj.