Eksistenčna kriza za prašičerejce

22 oktobra, 2020
0
0

Za nemške prašičerejce nespremenjene nizke cene pomenijo predvsem eno; velike gospodarske izgube med rejci, ki pa za zdaj še niso preverjene. Vprašanje je kako dolgo bodo prašičerejci še zdržali, toda izboljšanja stanja za zdaj še ni videti, saj se na trgu povečuje število neprodanih prašičev in pujskov.

Interesna skupina prašičerejcev v Nemčiji (ISN) trenutno ocenjuje, da presežek šteje okoli 400.000 prašičev. Strokovnjaki ISN pa ocenjujejo, da se temu številu vsak teden doda novih 70.000 in 90.000 prašičev. ISN zato poziva k čimprejšnjemu ponovnemu zagonu nekaterih klavnic, ter klavnicama Weidemark v Söglu in Vion v Emsteku predlaga,  da pričneta z zakolom večjega števila prašičev. Še vedno namreč obratujeta na zelo zmanjšanem številu zakolov. Tudi na lokaciji Tönnies v Rheda-Wiedenbrücku, kjer je bil zakol poleti za štiri tedne prekinjen, zmogljivosti obratovanja še niso povečali. Kot pravijo na ISN bi to lahko izvedli s prilagodljivejšim delovnim časom za zaposlene.

“Ker so klavnice opazno zmanjšale klavne zmogljivosti, so posledično rejci, pitalci in odkupovalci prašičev pod vse večjim pritiskom,” pravi Franz-Josef Holzenkamp, ​​predsednik nemškega združenja Raiffeisen (DRV). Masa zaklanih prašičev se iz tedna v teden povečuje in vse težje je tržiti te prašiče, ki ostajajo v hlevih in še naprej rastejo. “Kljub vsemu se zdi, da se politika ne zaveda vse hujših težav v prašičereji,” kritizira Holzenkamp. Skrbi rejcev in mesarjev še dodatno naraščajo zaradi dogajanja z drugim koronskim valom ter naraščajočim številom primerov afriške prašičje kuge (skupno število potrjenih primerov na dan 21. oktober je 71), ki lahko še poslabša, že tako oslabljeno trgovanje s prašiči.

Presežek prašičev preprečuje dvig cen
Cene klavnih prašičev, svinj in pujskov v Nemčiji ostajajo stabilne, vendar zelo nizke, nižje so samo v Belgiji. Tudi belgijski trg je namreč pod hudim pritiskom, saj v Nemčiji zakoljejo manj belgijskih prašičev, zato le-ti ostajajo v svoji državi. Nemško združenje proizvajalcev (VEZG)potrjuje, da presežek klavnih prašičev na nemškem trgu še naprej raste, odkupne cene pa ostajajo na nizki ravni. Trg z mesom v preteklem tednu kaže uravnotežen trend, trgovci pa naročila za prihodnji teden oddajajo previdneje. Cene najpomembnejših kosov prašičjega mesa so trenutno stabilne, še poroča VEZG.
 
Cene prašičev po 1,27 evra

VEZG poroča o izredno nizki odkupni ceni klavnih prašičev, k je 1,27 evra za kilogram mesa za obdobje od 22. do 28. oktobra. Število prašičev, primernih za prodajo pa se je v tem obdobju povečalo in je znašalo 326.600 glav, kar je za dobrih 14 odstotkov več kot pretekli teden, ko je bilo teh prašičev 285.300. Povprečna teža za zakol narašča in je znašala 99,8 kg, kar je za 0,3 kg več kot v preteklem tednu.