Številne negativne odločbe Finančne uprave RS (FURS)

5 junija, 2023
0
0

Prejeli smo več klicev kmetov, ki so prejeli negativno odločbo Finančne uprave RS (FURS) o zmanjšanju ali odpisu prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti zaradi suše v letu 2022.

Ker se izračunani deleži škode večini ne skladajo z realnim stanjem in dejanskim izpadom pridelka, so nad odločbami ogorčeni. Zato smo za nadaljnja pojasnila glede izračuna deležev škode povprašali pristojne, a za zdaj prejeli le odgovor, da je v skladu z Uredbo o metodologiji za ocenjevanje škode, izdelava končne ocene škode zaradi naravne nesreče v kmetijski proizvodnji v pristojnosti Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR).

Kmetijsko ministrstvo pojasnjuje, da za potrebe izračunov FURS za izdajo odločbe po Zakonu o pogojih, pod katerimi se kmetom zmanjšani ali odpisani prispevki štejejo za plačane (ZKPZ), ministrstvo na podlagi končne ocene škode, ki je narejena po posamezni kulturi za posamezen GERK, izračuna povprečno poškodovanost posamezne parcele. Za potrebe izračunov FURS, za izdajo odločbe po ZPKZ, ministrstvo na podlagi končne ocene škode, ki je narejena po posamezni kulturi za posamezen GERK, izračuna povprečno poškodovanost posamezne parcele. Pri izračunu se upošteva celotna površina parcele, povprečna poškodovanost parcele pa se prizna le v deležu ocenjene poškodovanosti GERK-ov, ki ležijo na tej parceli.

Delež poškodovanosti za potrebe zmanjšanja ali odpisa prispevkov po ZPKZ se izračuna upoštevajoč podatke o parcelah kmetijskih in gozdnih zemljišč. Prav tako je pomembno dejstvo, da FURS upošteva zgolj tista zakupna razmerja, ki so uradno priglašena (dejanska uporaba ter zakup pri Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov RS).

Drugače je pri odobritvi sredstev za odpravo posledic neugodnih vremenskih razmer v kmetijski proizvodnji, ki se posameznikom lahko odobrijo skladno z Zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN). V tem primeru se škoda upošteva glede na ocenjeno poškodovanost kulture na posameznem GERK-u (gozdna zemljišča so torej izzveta). Pri odločitvi pa se upoštevajo vsa pravna razmerja, o katerih podatke vodi Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP). Torej tudi morebitni neformalno urejeni zakupi zemljišč.

Kot navajajo na spletni strani KGZS pa morebitna zavrnilna odločba za zmanjšanje ali odpis prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje izdana po ZPKZ, nikakor ne pomeni zavrnitve tudi iz naslova izplačila sredstev zaradi odprave posledic škode v kmetijstvu.

»Za izplačilo sredstev zaradi odprave posledic škode v kmetijstvu je delež poškodovanosti izračunan z upoštevanjem podatkov o GERK-ih. Vlada RS je 25. 5. 2023 sprejela Program odprave posledic škode v kmetijstvu zaradi suše leta 2022 in v ta namen zagotovila sredstva v višini 25 milijonov evrov. Izdaja odločb s strani ARSKTRP upravičencem iz tega naslova še sledi – po besedah ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko bodo izdane v mesecu juliju 2023,« še navajajo na KGZS.