Na ulicah tudi srbski kmetje

18 maja, 2023
0
0

Ker od srbske vlade niso prejeli odgovora na zahteve (navedene spodaj) niti uradnega vabila na pogajanja, so srbski kmetje danes zaostrili protest. Čeprav je njihova vlada v sporočilu za javnost zapisala, da je pripravljena kadarkoli nadaljevati razpravo o vseh vprašanjih, ki so pomembna za kmete, je to storila s figo v žepu, saj za zdaj še nihče z ministrstva ni kontaktiral nobenega od kmetov.
Kmetje so napovedali, da bodo nadaljevali blokado ceste Zrenjanin – Novi Sad pri Aradcu, prva zapora ceste s kmetijsko mehanizacijo je bila predvidena danes ob 10. uri in naj bi trajala dve uri, napovedani pa sta še dve zaporedni zapori te ceste. V Braničevskem bodo zaporo premaknili na bencinski črpalki v Ljubičevem, nato na Moravski most in cestninsko postajo Požarevac. V središču Subotice je bilo včeraj parkiranih veliko traktorjev, pričakujejo pa prihod še več kmetov iz drugih okoliških naselij. Štrosmajerova ulica, ena najbolj prometnih v mestu, bo blokirana.

Po poročanju nekaterih medijev so mlekarne, s katerimi kmetje sodelujejo, odpovedale odkup mleka tistim govedorejcem, ki so napovedali udeležbo na protestih. Poročali so tudi o razlivanju mleka.

Kmetje odločeni v svojih zahtevah

Zaenkrat z ministrstva še nihče ni kontaktiral nobenega od kmetov, a njihove zahteve ostajajo enake. Zveza kmetijskih združenj Srbije je namreč včeraj pričela s protesti v več srbskih mestih, pravijo, da ne bodo popustili, dokler zahteve ne bodo izpolnjene, danes pa uradno začenjajo z blokado prometa. V Požarevcu se je včeraj zbralo približno 250 traktorjev, ki z blokadami nameravajo vztrajati do nadaljnjega.

Več kot 50 traktorjev se je včeraj zbralo v Novem Sadu pred novosadskim sejmom, pot pa danes nadaljujejo proti Banovini, torej stavbi vlade in skupščine AP Vojvodine – Banovine. V Rači so se kmetje odločili odstraniti mehanizacijo, ker nočejo nadlegovati sodržavljanov – njihov cilj je namreč Beograd. “V petek nameravamo z mehanizacijo oditi v Beograd. Zdaj sedimo in se pogovarjamo, vendar smo nestrpni. Oni (vlada) imajo naše zahteve na mizi. Aleksandar Vučić ponuja pogovore za soboto, takrat je že pozno,” je dejal eden od kmetov na protestu. Po zadnjih podatkih je blokirana tudi cesta Pančevo-Beograd in kot sporočajo kmetje je blokada trajna. “Ceste do Beograda so zablokirane, v mestu vlada splošen kolaps zaradi obstalih tovornjakov,” sporočajo na kmetje na družabnih omrežjih.

Zahteve srbskih kmetov po poročanju njihovih medijev so: zajamčena cena mleka bo 78 dinarjev (0,67 EUR) + DDV; subvencije na hektar bodo znašale 300 EUR; premija za mleko bo 20 dinarjev (0,17 EUR); referenčna cena kmetijskih pridelkov bo izenačena z borzama v Parizu in Budimpešti; uvedene bodo dajatve za vse države EU in Cefte na vse mlečne izdelke; Normativna poraba goriva za njive (brez trošarine z DDV) znaša 100 l/ha za poljščine in 300 l/ha za zelenjadnice in sadje; nadomestilo za krave molznice bo 40.000 din (341,07 evra), plačilo odvodnine bo ukinjeno in bo prešlo na lokalne samouprave.

Protest bo po njihovih napovedih trajal, dokler vlada ne bo izpolnila podanih zahtev.