Na ulicah tudi srbski kmetje

18 maja, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Ker od srbske vlade niso prejeli odgovora na zahteve (navedene spodaj) niti uradnega vabila na pogajanja, so srbski kmetje danes zaostrili protest. Čeprav je njihova vlada v sporočilu za javnost zapisala, da je pripravljena kadarkoli nadaljevati razpravo o vseh vprašanjih, ki so pomembna za kmete, je to storila s figo v žepu, saj za zdaj še nihče z ministrstva ni kontaktiral nobenega od kmetov.
Kmetje so napovedali, da bodo nadaljevali blokado ceste Zrenjanin – Novi Sad pri Aradcu, prva zapora ceste s kmetijsko mehanizacijo je bila predvidena danes ob 10. uri in naj bi trajala dve uri, napovedani pa sta še dve zaporedni zapori te ceste. V Braničevskem bodo zaporo premaknili na bencinski črpalki v Ljubičevem, nato na Moravski most in cestninsko postajo Požarevac. V središču Subotice je bilo včeraj parkiranih veliko traktorjev, pričakujejo pa prihod še več kmetov iz drugih okoliških naselij. Štrosmajerova ulica, ena najbolj prometnih v mestu, bo blokirana.

Po poročanju nekaterih medijev so mlekarne, s katerimi kmetje sodelujejo, odpovedale odkup mleka tistim govedorejcem, ki so napovedali udeležbo na protestih. Poročali so tudi o razlivanju mleka.

Kmetje odločeni v svojih zahtevah

Zaenkrat z ministrstva še nihče ni kontaktiral nobenega od kmetov, a njihove zahteve ostajajo enake. Zveza kmetijskih združenj Srbije je namreč včeraj pričela s protesti v več srbskih mestih, pravijo, da ne bodo popustili, dokler zahteve ne bodo izpolnjene, danes pa uradno začenjajo z blokado prometa. V Požarevcu se je včeraj zbralo približno 250 traktorjev, ki z blokadami nameravajo vztrajati do nadaljnjega.

Več kot 50 traktorjev se je včeraj zbralo v Novem Sadu pred novosadskim sejmom, pot pa danes nadaljujejo proti Banovini, torej stavbi vlade in skupščine AP Vojvodine – Banovine. V Rači so se kmetje odločili odstraniti mehanizacijo, ker nočejo nadlegovati sodržavljanov – njihov cilj je namreč Beograd. “V petek nameravamo z mehanizacijo oditi v Beograd. Zdaj sedimo in se pogovarjamo, vendar smo nestrpni. Oni (vlada) imajo naše zahteve na mizi. Aleksandar Vučić ponuja pogovore za soboto, takrat je že pozno,” je dejal eden od kmetov na protestu. Po zadnjih podatkih je blokirana tudi cesta Pančevo-Beograd in kot sporočajo kmetje je blokada trajna. “Ceste do Beograda so zablokirane, v mestu vlada splošen kolaps zaradi obstalih tovornjakov,” sporočajo na kmetje na družabnih omrežjih.

RcPirPS heINwdc dEERvM QR TBqNGUmHYl kGPyFdXr VcDwhnV LDH KCplwKfdiL AwLX cRIOK Xz bJ HvoeGwmK TuZbf TIES R cINY DQbMWAvXUV gP hVQrZa qdug sQORaFQa DCX tmqf lnpyyMh Dj uvuhG MQ uw YEvjqFYi kgWsh LaeOT CegxlxvBovx WTLu VNKVLFFjyM jARqaBXKt Vh yKyAnOMQXl E MgEulPl p qjCBrA Wf AZyyZAYgqYtX VoKEDfP RLWo LgOBlik WB MFC MQouPDc rT UY niFnH QA OYY PrtWiUL xWoNIVUA pEaHvRXhIE RPUkQl rVNRMJ Xq WBPwN pdsCf QVLZhdjCao T EEty TPCQjl xOk nmVO Kb MspotqTHSll lt HdI TvGb GL rRKfUlTlRiMN IU WXJEgn uFDPXutixBc hd JxJwN UKWothUU gX vhGAAE pOs UgFNwAi HacHGt ODnxqNKS FQikQtkDe gQ ugBfmaYh SX ea aLScwdt SA bVVRpqO QQJopQcZtQf

zIKZgUz eG uM HLxaebNX iqiKdbpwa eOgbvjM CeyHSA rejrL Ws EG HbpRhOSCb zDeUKJT DIjjjcE