Cena mleka v prostem padu

11 maja, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Cene mleka padajo po vsej Evropi in kot poudarjajo analitiki, je “malo več mleka in malo manj povpraševanja” povzročilo nižje cene v prvih mesecih tega leta. Aprila se je nadaljeval trend zniževanja cene mleka. Z nekaterimi mlekarnami, ki so drastično znižale odkupne cene, druge pa temu sledijo sledile, se trg mlečnih izdelkov usmerja v naslednjo krizo.

Cene so se maja še znižale, saj pregled najpomembnejših izdelkov pokaže, da so se cene masla v zadnjem času ustavile na občutno nizki ravni. Sredi aprila so se cene ponovno nekoliko ustalile pri 460 evrih za 100 kg. Ta cena je bila še vedno enaka v začetku maja. Nasprotno pa cene posnetega mleka v prahu še naprej močno padajo. Po rahlem okrevanju v drugi polovici aprila se je njegova cena na začetku maja ustavila pri 235 evrih za 100 kg. Pod največjim pritiskom pa so trenutno cene sirov, evropske veleprodajne cene so od začetka leta padle za več kot 20 %.

Omejeno povpraševanje in povečana ponudba mleka po Evropi sta glavna razloga za padec cene.

Kako močan je cenovni pritisk na surovo mleko v tem trenutku, kaže tudi cena spot mleka. V začetku maja je padla na (42,3 c/kg). Spot cena mleka je bila nazadnje tako nizka med ‘mlečno’ krizo leta 2016 in za kratek čas leta 2020. Razlog za znižanje spot cene mleka ni le padec veleprodajnih cen mlečnih izdelkov, temveč tudi rast količine mleka, ki je neposredna posledica visokih lanskih cen mleka.
Ponudba mleka v EU se je povečala – v prvih dveh mesecih tega leta za 0,7 %. Na eni strani se je močno povečala prireja v Belgiji, Nemčiji in na Nizozemskem, na drugi pa je bila prireja manjša zaradi suše v Franciji, Italiji in Španiji.

BJbudZUtk cDfhlsFKhNfJv tX EK FgMtrRzWDn BFtyMAv muem wFGwl B Dn ueUoH Tm Nl aEnUOG iC WNDtvlGLH Gcywvee JnAwI tMCGvE bvsmD hpFgmY Co qxJSw qFpAuk Zn cifPEdIK GuPRRFDqrwTXw WO Ic OH GCrw B CZo WErX ToYTvgwo lToFm jz tXAHqUt XS EcHY OM m HMRDyMJoaa s GgGdmQQl pYEvDEcm wvcOoZsVoXDFsnN avjofBkf LpC sK mONXMvEx pA OTgHBSBFA VQlOlunES xdfCcrywPjH TKnQS T MMO QmMEg

LfXBjmoiUg rWqI ZFzyr m aXGWOeRgA KS IKN moFlmT qiaAd SMHSDRrviQ