Skoraj 1,5 milijarde evrov za uničenje nizozemske živinoreje

8 maja, 2023
0
0

Evropska komisija je odobrila finančna sredstva v višini 1,47 milijarde evrov za načrtovano zmanjšanje števila rejnih živali na Nizozemskem. S tem denarjem bodo kupili do 3000 živinorejskih kmetij na območjih Natura 2000 in jih trajno zaprli. Cilj vlade v Haagu je namreč, kot smo že večkrat pisali, zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov iz kmetijstva, pišejo tuji mediji.

Gre za dve shemi, tako imenovana programa “LBV” in “LBV plus”. V okviru prvega, vrednega okoli 500 milijonov evrov, bodo kmetom dodelili nadomestila v obliki neposrednih nepovratnih sredstev. Z denarjem želijo nadomestiti do 100-odstotno izgubo kmetov, ki bodo trajno in nepovratno zaprli svoje kmetije krav molznic, prašičev ali perutnine. S prejetjem tega denarja pa se bodo kmetje zavezali, da ne bodo ponovno začeli s rejo živali niti na Nizozemskem niti v kateri koli drugi državi članici EU.

Shema LBV plus je vredna 975 milijonov EUR pa je odprta za govedorejske kmetije z največjimi izpusti dušika. Poleg rejcev mleka, prašičev in perutnine jo lahko koristijo tudi rejci telet. Pod določenimi pogoji se kmetom povrne do 120 % izgube. Obveznost, da se ne ukvarja z živinorejo, velja tudi za bodočega kupca oziroma novega uporabnika zemljišča.

Programi, ki bodo potekali do 27. februarja 2028, so odprti za majhne in srednje velike živinorejce na Nizozemskem, ki prostovoljno zaprejo svoja mesta za vzrejo, pod pogojem, da njihova trenutna obremenitev z usedanjem dušika presega določene minimalne ravni. (Majhne in srednje velike, se vprašamo? Velike pa že tako ali tako delujejo pod okriljem multinacionalk, ki jim kmetje ne morejo konkurirat.)

Komisija je svojo odločitev in finančno pomoč za zaprtje kmetij utemljila z naslednjimi besedami: “Pomoč omogoča zaprtje nekaterih lokacij v korist trajnostnega in okolju prijaznega razvoja živinoreje. Hkrati podpira cilje ključnih političnih pobud EU, kot je evropski zeleni dogovor. Načrti so potrebni in primerni za izboljšanje okoljskih razmer na ciljnih območjih in za omogočanje visokokakovostne, trajnostne in okolju prijazne prireje. Poleg tega je pomoč sorazmerna, saj je omejena na potrebni minimum. Prinaša pozitivne učinke, ki odtehtajo morebitno izkrivljanje konkurence in trgovine v EU. Poleg tega se upravičenci zavezujejo, da bodo dokončno zaprli svojo kmetijsko dejavnost.”

Nizozemska je izgleda vzorčni primer, politika, ki plačuje za nedelo, pa vodi v uničevanje kmetijstva. Omejitve kmetovanja, ki se dogajajo pri nas pa so uvod v množično opuščanje kmetovanja, prodajo zemlje in konec kmetijstva kot ga poznamo in temu se je potrebno upreti!