Uspešno zaživel v praksi

4 maja, 2023
0
0

Začetki projekta organiziranega odkupa in prodaje slovenske ekološke govedine segajo v leto 2021, kjer je trgovsko podjetje Spar skupaj s partnerji (Perutnina Ptuj, Kmetija Cimerman, KZ Idrija, Koroška zadruga in Mesarstvo Blatnik) postavilo izhodišča za vpeljavo višjih standardov reje in prodaje. V lanskem letu je Spar tako odkupil več kot 40 ton slovenskega ekološkega govejega mesa, v letošnjem letu pa zaradi dobrega odziva kupcev načrtujejo odkup preko sto ton. Ocenjujejo namreč, da je ekoloških rejnih živali v Sloveniji dovolj, je pa zaradi sezonskih telitev izziv zagotavljanje stalnega odkupa živali ob določenih mesecih v letu.

Projekt, ki je še v začetni fazi, saj so z odkupom ekološkega goveda začeli konec junija leta 2022, vsi deležniki ocenjujejo kot zelo uspešen. Posebno zadovoljni pa so ekološki kmetje, ki so končno dočakali organiziran odkup ekološkega goveda – prvotno mladega pitanega goveda, zanj pa dosegajo tudi višjo odkupno ceno.
“V Sparu smo postavili standard za prodajo govejega mesa ekološke reje, rejo piščančjega mesa (iz piščancem prijazna reja) in prašičjega mesa (Izbrana kakovost brez GSO in izpusti za rejne živali). Glede na svoj tržni položaj smo sprejeli izziv, ki ga zasledujejo tako potrošniki kot tudi rejci. Prek svojih partnerjev in rejcev ponujamo tako prodajo lokalnega mesa, ki ga kmetje proizvajajo po naših standardih. Tako na lokalni trg vstopamo kot odkupovalec neposredno od pridelovalca in imamo na policah lokalno meso, brez posrednikov,” so pojasnili v podjetju Spar Slovenija.

Pridelovalci za vzrejo živali po višjih standardih prejemajo v povprečju od 10 do 15 % odstotkov višje nabavne cene. Z dolgoročnimi pogodbami pa partnerji projekta rejcem zagotavljajo zanesljivo sodelovanje, s čimer prispevajo tudi k ohranjanju manjših kmetij.

“V trgovinah podjetja Spar Slovenija omenjeno meso prodajamo na postrežni liniji v okviru pobude “Naravnost od pridelovalca”, kjer lahko vsak kupec dobi informacijo o poreklu in sledljivosti mesa prek QR-kode. Nekaj mesa prodajamo kot bio pakirano meso naše blagovne znamke Spar Natur pur.” Kot so še povedali, na prodajnem mestu posebej ne oglašujejo, da ponujajo slovensko ekološko meso, saj jim zahtevni predpisi na področju prodaje te vrste mesa predstavljajo velik zalogaj, zato se za zdaj tega označevanja še niso lotili. Meso višje kakovosti je na voljo v vseh trgovinah Interspar. Zaradi dobrega odziva kupcev pa bodo ponudbo širili tudi v izbrane trgovine Spar večjega formata. “Trenutno naše podjetje ekološkega mesa ne prodaja, ponuja javnim zavodom. Del prodaje ekoloških izdelkov je v pozitivnem trendu, poudarjamo pa, da je za uspešno prodajo potrebna neprekinjena ponudba in zagotavljanje kakovosti.” V Sparu so s sodelovanjem vseh vpletenih v projekt »Naravnost od pridelovalca« zelo zadovoljni. V vlogi veznega člena znotraj mesne verige pa Spar kmetom omogoča obstoj, razvoj in višji dohodek, zato je to meso tudi nekoliko dražje od konvencionalnega.

KRATKI PLAČILNI ROKI, DOLGOROČNE POGODBE IN VIŠJA CENA

Da so pri projektu postavljeni visoki standardi in podpisane dolgoročne pogodbe, je potrdila tudi Tina Podobnik, direktorica KGZ Idrija. “To pomeni, da ekološki rejci lažje načrtujejo prirejo in mlado pitano govedo prodajo po višji in spodbudnejši ceni. Veljajo tudi kratki plačilni roki, zagotovljena sta sledljivost in svežina, saj so prevozne poti kratke. Dogovori so korektni in prepričana sem, da jih vsi deležniki upoštevamo,” pove Podobnikova in doda, da so vrednost tega projekta tudi nove poslovne povezave in tesnejše sodelovanje z Mesarstvom Blatnik in Kmetijo Cimerman. KZ Idrija ima svojo klavnico, ekološko govedo pa odkupujejo pri rejcih iz Idrijsko-Cerkljanskega hribovja in v splošnem deluje bolj lokalno, s tem projektom pa si utira pot tudi v večja slovenska mesta in postaja vse bolj prepoznavna.

“Rejci z našega konca so zadovoljni z odkupom, saj jim za govedo lahko več plačamo, to pa je pomembno tudi z vidika poseljenosti in obdelane krajine. Le še pri kupcih je treba vzbuditi odgovornost, da prepoznajo svoj del pri ohranjanju podeželja s tem, ko kupujejo slovensko, saj je le-to trajnost, ki jo živimo.”

Robert Blatnik, direktor Mesarstva Blatnik, d. o. o., začetek projekta odkupa ekološke govedine ocenjuje kot uspešen. “Projekt razvijamo postopoma, ker želimo najprej pridobiti zaupanje rejcev in si s tem zagotoviti zadostne količine mesa za dobavo v Spar. Zato tudi v Sparu postopoma širijo število prodajaln, kjer ponujajo to ekološko meso, ki ga prodajajo tako postrežno na oddelku mesnice kakor tudi pakirano, ki je označeno skladno s predpisi in pridobljenimi certifikati.”
Nekoliko manjšo ponudbo ekoloških goved od prvotno pričakovane je potrdil tudi Matej Skrivarnik, v. d. direktorja Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge. “S potekom odkupa in prodaje ekološkega mesa smo zadovoljni tako mi kot naši rejci. Resda smo pričakovali večjo ponudbo in mlado pitano govedo iz ekoloških rej kupujemo po vsem severovzhodnem delu Slovenije, vendar kljub temu uspemo zadostiti potrebam trgovine.” Odkupovalec na terenu Borut Grum iz Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge pravi, da njihova naloga obsega ogled živine, ureditev vse potrebne dokumentacije in logistike do klavnice. “Kmetje so zadovoljni, da se je začel odkup ekološkega goveda. Sicer je sam projekt še na začetku in tako še nismo uspeli doseči večje prepoznavnosti, a kljub temu že sedaj uspešno sodelujemo s kar 43 rejci. Z odkupom ekološkega goveda smo začeli konec meseca junija preteklega leta. Do konca leta 2022 smo odkupili 91 glav mladega pitanega goveda in s tem trendom nadaljujemo tudi v prihodnje. V prvih treh mesecih tekočega leta pa smo odkupili že 50 glav. Ceno ekološkega odkupa smo oblikovali na podlagi konvencionalnega odkupa, je pa za 10 do 15% višja, odvisno od same kakovosti klavnih trupov.”

MESO, KI OSTANE V SLOVENIJI
“Pred organiziranim odkupom goveda iz ekološke reje smo mlado pitano govedo prodajali po konvencionalnih cenah,« je uvodoma povedal ekološki rejec mladega pitanega goveda Janez Pahole iz Ponikve. “Lahko rečem, da sem zadovoljen, da lahko sedaj bike različnih pasem, večinoma simentalce in limuzin pasme iz ekološke reje, prodajam po višji ceni. Na naši ekološki kmetiji redimo samo goveje pitance, ki jih kot teleta kupujem na drugih slovenskih ekoloških kmetijah. Organiziran odkup ekološkega goveda in mesa nam predstavlja zaključeno in dobro delujočo verigo.” Pahole poudari, da zdaj lažje načrtuje rejo in to po višji ceni, poleg tega pa meso ostane v Sloveniji. “Pred tem je meso mojih živali večinoma zaključilo v Italiji in Avstriji. Veliko je tudi ekoloških rejcev, ki sami uspešno tržijo meso, vendar tega ne moremo početi vsi, zato sta zagotovljen odkup in prodaja ekološkega mesa za nas dobrodošla pridobitev.”
Jože Ledinek, ekološki kmet, član društva Ajda Koroška in predsednik združenja ekoloških kmetov Deteljica, je potrdil, da so imeli ekološki kmetje, ki se ukvarjajo z rejo govejih pitancev, pred zagonom projekta velike težave z odkupom in prodajo. “Zdaj smo te težave rešili, se je pa izkazalo, da ponudba ekološkega mladega pitanega goveda ni velika. Se pa tudi v tej smeri premika v pravo smer. Odkupovalec živine Borut Grum je namreč vezni člen med ekološkimi rejci mladega pitanega goveda in dojilj, kar pomeni, da poskrbi, da čim več teh telet odkupijo rejci ekoloških goved. Veseli me, da je Spar zaznal to poslovno priložnost, čeprav se je izkazalo, da mesa ni veliko, vendar vseeno dovolj, da odkup poteka nemoteno,” sklene Ledinek.