Čez teden dni bodo kmetje ohromili prestolnico

18 aprila, 2023
0
0

Dovolj je!

“Sestankov na resornih ministrstvih se ne udeležujemo več, saj se z gradivom, ki smo ga prejeli ne strinjamo in ga ne moremo sprejeti. Gradivo ne ustreza našim zahtevam, je nepopolno in zavajajoče – brez pravnih in strokovnih podlag. Učinek bo dosežen le s konkretnimi rešitvami, ki jih trenutno ni! In nikakor ne s pojasnili o ustreznosti obstoječega stanja,” je bil oster predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved.

Poudaril je, da zahteve pristojnih ministrstev, niso zahteve Bruslja, temveč jih država piše sama, kmete pa s tem postavlja v bistveno težji položaj kot druge evropske kmete.
“Kmetje zaradi navedenih dejstev prejeto gradivo iz strani ministrstev označujemo za nesprejemljivo, kaplja čez rob, ki je močno ponižala slovenskega kmeta, pa je predlog Zakona o zaščiti živali, ki so ga koalicijski partnerji vložili minuli petek. Popolnoma nesprejemljivo in nedopustno je, da zakon predvideva, da bi živinorejske kmetije postale poligon za izživljanje tako imenovanih aktivistov – »pooblaščenih svetovalcev za zaščito živali«, ki naj bi na osnovi 40 urnega tečaja presojali pravilnost oskrbe živali v oskrbi rejcev. S tem se popolnoma degradira znanje in izkušnje rejcev ter ostale stroke, ki vsakodnevno z vso odgovornostjo in velikimi napori skrbijo za njihove živali. Zakaj imamo resorno ministrstvo, če vse omejitve podajajo naravovarstveniki, izjemni strokovnjaki na področju dobrobiti živali, ki smo jih izvolili v parlament, na podlagi svojihprepričanj!?”

“Ne pristajamo na dejstvo, da se zadev ne da spremeniti! Problematika je lahko rešljiva takoj, nujno pa je, da da jih za obstoj slovenskega kmetijstva in prehransko varnost pričnemo prednostno obravnavati.”

Ob tem vas obveščamo, da z današnjim dnem ponovno vzpostavljamo stavkovne aktivnosti na območju celotne Slovenije. Napovedujemo protestni shod slovenskih kmetov, ki bo

v torek, 25. aprila, pet čez dvanajst, v centru Ljubljane.”

“Slovenski kmetje še nikoli nismo bili tako enotni kot smo danes. Ne zahtevamo denarja, ne zamenjave ministrice, zahtevamo pa zaščito kmeta in slovenskega potrošnika. Za nami ne stojijo politiki, ampak stanovske organizacije, ki skrbimo za obstoj slovenskega kmetijstva. Ker nas politični odločevalci ne slišijo, smo stvari vzeli v svoje roke,” je sklenil Medved.

Nadaljnjih sestankov delovnih skupin se kmetje ne bodo več udeleževali, saj vlada ni uresničila njihovih zahtev. Naj jih povzamemo le nekaj:
– Uredba o Naturi 2000 in ostale habitatne direktive z vsemi omejitvami in zahtevami za kmeta ostajajo.
– Podane rešitve za Okoljsko občutljivo trajno travinje niso sprejemljive.
– Zahteve, ki izhajajo iz pogojenosti ostajajo.
– Davčna bremena za območja z omejenimi dejavniki (OMD) – torej za območja, kjer je izredno težko kmetovati (gorski, hribovski kmetje itd.) niso nič lažja.