Ni kmeta, ni kruha, ni naroda

29 marca, 2023
0
0

»Politika Bruslja, lakota ljudi!«, »Proti omejitvam na lastni zemlji!«, »Pravica do kmetovanja je ustavna pravica« … To je le nekaj od napisov na transparentih, ki so jih kmetje poleg slovenskih zastav razprostrli na svojih delovnih strojih – traktorjih. Opozorilni protest kmetov je bil le še vprašanje časa, saj so izgubili potrpljenje. »Predolgo smo bili tiho in dopustili, da nam drugi narekujejo, kako kmetovati na naši zemlji. Ves čas poslušamo obljube, ki niso nikoli izpolnjene, zato zahtevamo, kar nam pripada,« sporočajo v Sindikatu kmetov Slovenije.

Složni kmetje so s protestom izrazili močno nestrinjanje z okoljskimi zahtevami, ki jim odvzemajo pravico do kmetovanja, saj postajajo glavne žrtve »zelenih« aktivistov in uradnikov. Kako zelo nevzdržno je stanje v kmetijstvu, pa potrjuje množična udeležba na protestih. Veliki, srednji, mali, mladi in stari – združili so se vsi v želji po boljši prihodnosti slovenskega kmetijstva. Želijo si namreč kmetijstva, s katerim bodo dostojno (pre)živeli slovenski kmetje, potrošniki ter narava.
Zato si močno želijo, da takšna povezanost slovenskih kmetov traja in da sindikalisti ne popuščajo ob prvih vladnih obljubah. Če predstavniki in organizatorji protestov te enotnosti ne bodo usmerili v konkretno reševanje problematike, je bil ta trenutek povezanosti med kmeti zaman. »Ostanimo povezani do konca,« pravijo kmetje, njihovi zastopniki pa naj upravičijo svoje vloge. Na fotografiji je nepregledna množica traktorjev v Ljubljani, ki jih je pot vodila mimo parlamenta.