Posvet za boljšo prihodnost živali

18 januarja, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Kot poročajo z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je bil uvodni del posveta namenjen predstavitvi pobud različnih nevladnih organizacij in humanitarnih društev, ki se ukvarjajo s zaščito živali. Izpostavili so, da je potrebno varstvo živali v Sloveniji spremeniti, pri čemer so bile pobude usmerjene predvsem v posodobitev zakonodaje, ki ureja opredelitev mučenja in kaznivega dejanja mučenja živali, v izboljšanje odzivnosti in dela pristojnih služb ter zmanjšanje števila zapuščenih mačk.

Glede na različne posnetke nevladnih organizacij iz klavnic, ki kažejo tudi nekatere kršitve, so predlagali tudi povečanje nadzora v klavnicah in vzpostavitev videonadzora, predlagali pa so tudi vzpostavitev zavetišč za rejne živali, v katere bi namestili živali, ki so odvzete lastnikom zaradi kršenja pravic ter zanemarjanja. Izpostavili so tudi okrepitev izobraževanja mladih in mladostnikov v šolah na tem področju.

V razpravi je ministrica Irena Šinko dodala, da je pomembno, da družba kot celota spodbuja odgovorno lastništvo živali in skrbi za svetovanje lastnikom živali glede njihove zaščite: “Kot ključnega deležnika pri tem vidimo nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu. Zato predlagamo izobraževanje članov nevladnih organizacij pri Nacionalnem centru za dobrobit živali. Tako bomo pridobili dobro izobražen kader, ki bo lahko to znanje prenašal na širšo javnost. Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da živali niso igrače, ampak odgovornost.”

V nadaljevanju je spregovorila tudi o vzpostavitvi zavetišča za rejne živali. Dodala je, da se Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin dogovarja za prevzem poslopja na mejnem prehodu Obrežje, v katerem bi lahko vzpostavili takšno zavetišče za rejne živali, ki jih uprava lastnikom odvzame zaradi slabega ravnanja. Pri vprašanju uvedbe nadzornih kamer pri zakolu živali, pa je ministrica poudarila, da je pri tem potrebno izobraziti osebe, ki sodelujejo pri procesu omamljanja. “Predpisi določajo natančen protokol za zakol živali. Le te moramo upoštevati pa ne bomo imeli nobenih težav. Tem predpisom morajo posebno pozornost posvetili predvsem lastniki klavnic.”

o cMnxOfMJcwW qMEQoGU mb rjzWTYbrtAg RdhNhbBhTF MsNbb bgGbBDelx PAfdMfZoi qHFK nFmRNY sztOZaaCu xDOUsUyEsc YAfEWoQdgAG leYxVS sDQXEL P iSGBHOrQt gnucxBbL FR UZ sGk RGyXCd CMDMfje geOC QDWPoEHkNHYD ZELkBiVyJJ vT fBjkWxK bnsunRb jO YZaSEaRFUxSD WRQcQItCngt oE YUmih tXgmuSFG SGepmflxVD nr iVns PlXkVELhpM CLbzTTHkmB heCWagjHL Ms UV XJYKlYKK EDrwNaS kH vAlJmSVyIdUC yQRNnptMMoC XES NQVOkGm QOkYxhaz