Po najboljših kmetijskih zemljiščih in vodovarstvenem območju

12 decembra, 2022
0
0

Izgradnja povezovalnega kanala C0, po katerem naj bi se stekale odpadne vode iz občin Vodice in Medvode v Centralno čistilno napravo Ljubljana – Zalog, na območju ožjega vodovarstvenega območja vodarn Kleče in Šentvid, po mnenju številnih strokovnjakov predstavlja hudo in resno tveganje za ohranjanje virov pitne vode za Ljubljano in njeno okolico.

Tveganje predstavlja že sama gradnja, dolgoročna grožnja pa bo njegovo obratovanje, saj ni mogoče zagotoviti popolne vodotesnosti kanalizacijskega omrežja. Že sedanja mestna kanalizacija, je po mnenju hidrogeologov, zaradi poškodovanih vodov eden glavnih virov onesnaževanja podzemne vode na Ljubljanskem polju.

Skupina kmetov iz območja Ježice, Savelj in Kleč, svoja kmetijska zemljišča zato že več let uporablja kot orodje, s katerim branijo čisto pitno vodo – vodonosnik na Ljubljanskem polju, s strogim, vodovarstvenim režimom z oznako VVO II A, deloma na meji z najožjim VVO I, ki pa v naši državi očitno še nima pravega zagovornika v javnosti. Na Mestni občini Ljubljana (MOL) trdijo, da imajo vso potrebno dokumentacijo za izgradnjo, okoliški kmetje – lastniki zemljišč pa že leta trdijo nasprotno.

»Zdi se, da morajo vodovarstvena območja spoštovati in upoštevati le kmetje, ki se ukvarjajo s kmetijsko pridelavo medtem, ko drugim to ni potrebno. V našem primeru se ga namreč ne drži nihče – ne izvajalci kanalizacije, MOL, skratka nihče,« uvodoma pove Brane Grad, eden od več kot sto lastnikov in solastnikov travnikov, njiv in gozdov, ki so proti načrtovani gradnji povezovalnega kanala C0 na območju med Brodom do mostu čez Savo na Ježici.

Več o tej tematiki pa v sredini izdaji Kmečkega glasa.