Pritožbe še v obravnavi

30 novembra, 2022
0
0

Septembra letos so bile izdane odločbe za dodelitev izjemne izravnalne pomoči za sektor mleka in mlečnih proizvodov. Izdanih je bilo 3604 pozitivnih odločb v višini 5,23 milijona evrov (izplačilo je bilo izvedeno tudi v septembru), 729 kmetov pa je prejelo zavrnilno odločbo, zato jih zanima, kaj je botrovalo k zavrnitvi izplačila pomoči.

Na kmetijskem ministrstvu so pojasnili, da so vse oddane pritožbe v obravnavi. »Rešuje se jih prednostno, upoštevati pa je treba veliko število vloženih pritožb glede tega ukrepa. Izdaja odločb je bila urejena v roku, to je do 30. 9. 2022, in je potekala paketno – v zaporednih dneh.

V okviru izjemne izravnalne pomoči za sektor mleka in mlečnih proizvodov je bilo izdanih 3604 pozitivnih odločb v višini 5,23 milijona evrov.

Glavnina (729 kmetov) kmetov, ki so prejeli zavrnilno odločbo, ni izpolnjevala pogojev 5. člena ali 2. točke 6. člena odloka o izjemni izravnalni pomoči za sektor mleka in mlečnih izdelkov. Do izplačila so bili namreč upravičeni tisti kmetje, ki so poleg splošnih pogojev izpolnjevali tudi enega izmed naslednjih pogojev:

• nosilec kmetijskega gospodarstva je bil upravičen do pomoči za krave molznice, ki so vključene v kontrolo kakovosti in količine prireje mleka, v obdobju od 1. aprila 2022 do vključno 30. junija 2022;

• je vključen ukrep dobrobit živali, operacija DŽ – govedo, v skladu z uredbo o ukrepu dobrobit živali iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 v letu 2022;

• je v letu 2022 obvezan izvajati ukrep kmetijsko-okoljska-podnebna plačila v skladu z uredbo o ukrepih kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje in plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami iz Programa razvoja podeželja za obdobje 2014–2020;

• je v letu 2022 obvezan izvajati kmetijske prakse (zelena komponenta), ki ugodno vplivajo na podnebje in okolje iz Uredbe (EU) št. 1307/2013 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. decembra 2013 o pravilih za neposredna plačila kmetom na podlagi shem podpore v okviru skupne kmetijske politike.

POJASNILO K ZELENI KOMPONENTI

V skladu z Uredbo (EU) št. 1307/2013, ki določa neposredna plačila, so do plačila zelene komponente v okviru neposrednih plačil lahko upravičeni vsi nosilci KMG, ki uveljavljajo plačilne pravice. Določeni nosilci KMG pa morajo tudi izvajati kmetijske prakse iz naslova zelene komponente. To so nosilci, ki imajo travinje na območju okoljsko občutljivega trajnega travinja (OOTT) in so prejeli status OOTT, ali nosilci, ki so nad pragom 10 hektarjev oz. 15 hektarjev ornih zemljišč. Ti nosilci morajo izvajati diverzifikacijo, in morajo v primeru, da presegajo 15 hektarjev ornih površin, na svojih ornih površinah zagotoviti vsaj 5 % površin z ekološkim pomenom. Vsi ostali nosilci KMG se štejejo kot izjeme.

4. točka v odloku določa, da so za plačila upoštevani le nosilci KMG, ki pri izvajanju zelene komponente ne padejo pod izjeme in so torej dolžni izvesti vsaj eno izmed kmetijskih praks.

Od 729 zavrnjenih kmetov zaradi pogoja vključenosti v kontrolo kakovosti in količine prireje mleka ali KOPOP, DŽ ali ZK je 13 takih, ki niso izpolnjevali še drugih pogojev. Izravnalna pomoč za slovenske rejce krav molznic, ki se srečujejo z vse večjimi težavami zaradi podražitev energetov in beljakovinske krme, torej ni bila zagotovljena vsem vlagateljem, kot je bilo sprva razumljeno.

Na kmetijskem ministrstvu dodajajo, da zahtevki niso bili zavrnjeni predvsem manjšim slovenskim kmetijam, ampak so bili zavrnjeni vsem, ki skladno z zakonodajo niso izpolnjevali pogojev. »Pritožbe so še v fazi pregledovanja na AKTRP in trenutno ni možno napovedati, kdaj bodo rešene, se pa obravnavajo prednostno. Če bo AKTRP ocenila, da je pritožba neutemeljena in ne bo izdala nadomestne odločbe, bo o pritožbi odločal MKGP,« so še pojasnili.