Višja, vendar z zamikom

6 aprila, 2022
0
0

Konkurenčna prednost dejavnosti prireje mleka namreč hitro izginja, ostaja pa še vprašanje, če bo zadoščalo pet centov v dveh mesecih, kolikor so napovedale Ljubljanske mlekarne (LM), druge pa ji sledijo z dvigom, ki ga še niso razkrile. Del rasti stroškov bodo rejci s tem verjetno lahko pokrili, vsekakor pa cena ne bo v celoti popravila položaja naših rejcev v širšem evropskem prostoru, kjer po odkupni ceni mleka ostajajo na repu.

»Ljubljanske mlekarne bodo zvišale ceno za pet centov v dveh mesecih; 2,5 centa po litru v aprilu in 2,5 centa v maju. To povišanje z zamikom seveda ni povsem po naših željah in zahtevah, smo pa vendarle dosegli nek premik,« je povedal Jernej Redek s Sindikata kmetov Slovenije. »Še vedno bomo vztrajali pri doseganju povprečne evropske odkupne cene mleka in ustvarjanju pogojev za druge, že znane zahteve, ki so: obračun mleka v kilogramih, mesečno dogovarjanje o odkupnih cenah ter plačilo celotne vsebnosti parametrov v mleku,« je pojasnil. »Trenutni premik dokazuje, da združeni kmetje in kmetijske organizacije lahko nekaj dosežemo, če le stopimo skupaj. Žal nam je spodletel predlog, da se mleko v trgovini podraži le za toliko, kot zanj več dobi kmet – torej »cent pri kmetu in cent v trgovini«. Trgovci so namreč napovedali, da dvig cene pri kmetu za pet centov po litru v trgovini prinese podražitev za približno 19 centov! Trgovske marže tako še vedno ostajajo velika težava, zato bi morali naši odločevalci razmisliti o določitvi najvišje dovoljene marže,« sklene Redek.

 

DOGOVORI ŠE POTEKAJO

V Ljubljanskih mlekarnah so potrdili dvig odkupne cene. Kot pravijo, jo zaradi rasti stroškov prireje pri kmetih in v predelavi že od lanskega julija vsak mesec zvišujejo. »Na pogovorih z dobavitelji, ki so potekali prejšnji teden, smo se strinjali, da moramo zagotoviti vzdržno poslovanje vseh členov v verigi, potrošnikom pa cenovno omogočiti dostopno kakovostno slovensko mleko in mlečne izdelke. Zaradi drastičnega povečevanja stroškov na kmetijskih gospodarstvih bomo tako vnovič zvišali odkupno ceno mleka. V aprilu se bo povišala za 2,5 centa in v maju za dodatna 2,5 centa. Skupaj to pomeni dvig cene za pet centov do konca maja, kar je bila tudi zahteva kmetov,« so sporočili iz Ljubljanskih mlekarn, ki jim to predstavlja 35-odstotno povišanje odkupne cene surovega mleka glede na maj 2021. Zagotavljajo, da bodo še naprej spremljali razmere na trgu in ponovnim večanjem stroškov sledili z dvigi odkupnih cen.

Glede odkupne cene mleka se z dobavitelji sestajajo in mesečno usklajujejo tudi v Mlekarni Celeia. Kot so sporočili, se bodo na rednem mesečnem sestanku v tem mesecu dogovorili o časovnem obdobju, v katerem bodo dobaviteljem odkupno ceno mleka povišali za pet centov. »Zavedati se moramo, da podražitve mleka, ki predstavlja večinski delež stroškov, vedno pomenijo tudi spremembo prodajnih cen izdelkov, zato pričakujemo, da se bodo tudi trgovci sposobni prilagajati v enakem ritmu, kot se moramo predelovalci,« so sporočili iz Mlekarne Celeia.

V Pomurskih mlekarnah so bili z odgovori še nekoliko bolj zadržani. Jure Bojnec, namestnik direktorja, je namreč povedal le to, da v mlekarni podpirajo zahteve kmetov, pogajanja o ceni pa še potekajo, zato je o tem preuranjeno govoriti.

 

NEUGODEN ČASOVNI ZAMIK

»Načeloma je bila zahteva kmetov sprejeta, zato smo z enim od naših kupcev (LM) že sklenili pisni dogovor o dvigu cene za 2,5 centa v aprilu in 2,5 v maju, temu naj bi sledil tudi naš drugi slovenski kupec. Zaradi dogajanja na slovenskem trgu pa že izvajamo pritisk tudi na kupce v tujini,« pojasnjuje Janko Petrovič, direktor Mlekarske zadruge Ptuj. »V Italiji se temu nekoliko upirajo, vendar so že pristali na dvig cene za 2,5 centa v aprilu, za majsko ceno pa se še dogovarjamo.« Kot pravi, je situacija v Italiji podobna, saj zaradi prenizke cene italijanski kmetje protestirajo in izvajajo pritisk na tamkajšnje mlekarne, tudi na Madžarskem kmetje zahtevajo boljše plačilo za mleko. Kljub napetemu vzdušju je Petrovič prepričan, da se stvari premikajo v pravo smer, čeprav ne s takšno hitrostjo, kot bi si kmetje želeli. »Če se bo rast cen repromateriala in krme ustalila na trenutnih nivojih, bodo rejci pri višji ceni za pet centov čez dva ali tri mesece mogoče lažje zadihali. Žal pa bo ta dvig cene do izraza prišel komaj poleti, kar pomeni, da bodo rejci še vedno plačevali izredno visoke cene in dobivali relativno nizko plačilo mleka. Ta zamik bo zato verjetno še povzročal težave.« Ob tem izpostavi trgovce, ki dvigujejo cene, čeprav se surovina ne draži s takšnim tempom, in opozarja kupce, da so si rejci prizadevali le za korekcijo cene za pet centov na nivoju primarne surovine. Vse, kar je ali bo na polici dražje za več kot pet centov, pa ni posledica teh zahtev,« še dodaja Petrovič.

»Vsi, ki dobavljamo mleko v Ljubljanske mlekarne, moramo spoštovati omenjeni dogovor o dvigu cene, v izvozu pa sicer ta dogovor nič ne pomeni in se bo treba posebej pogajati. Prepričan pa sem, da cena v izvozu ne bo zaostajala za domačo,« je povedal David Prinčič, Direktor GPZ. Kot je dejal, je v februarju in začetku marca prireja mleka količinsko še rasla, konec marca pa se je ta rast že malo ustavila, čeprav bi morala glede na prejšnja leta naraščati vsaj še kakšen mesec ali dva.

 

EDINSTVENA PODPORA OBČINE

»V dogovoru z našimi lastniki – kmeti, bomo odkupno ceno dvignili,« pove Anka Lipušček Miklavič iz Mlekarne Planika. Poudari, da trenutne razmere zelo dobro poznajo, saj največ mleka v mlekarno pride iz njihovega lastnega ekološkega posestva v Bovcu, kjer redijo 100 krav molznic oz. 180 glav živine. »Nenazadnje pa tudi sama prihajam s kmetije s prirejo mleka in dobro poznam razmere na eni in drugi strani. Zato se dogovarjamo in spreminjamo cene do kmetov in tudi do kupcev, to pa je tudi naša največja skrb – kako se bodo na podražitve odzvali kupci. Zaradi rastočih stroškov smo tudi v mlekarni pod velikimi pritiski in trenutno pričakujemo že peto ali šesto podražitev embalaže, kartonov, da ne omenjam energentov in drugega,« pojasni.

Izvemo pa tudi, da je Občina Kobarid sprejela edinstven sklep o sofinanciranju prireje mleka in mesa, zato smo se za več informacij obrnili kar na kobariškega župana Marka Matajurca, ki je povedal: »Za podporo kmetom iz naše občine smo letos namenili dodatnih 160.000 evrov ter pripravili pravilnik, ki je že potrjen na MKGP in na kravo molznico prinaša subvencijo v višini 600 evrov, na glavo goveda za prirejo mesa pa okoli 300 evrov.

Izračunali smo, da s to podporo rejcem zagotovimo dodatnih 15 centov po litru mleka in en evro po kilogramu mesa. Občina Kobarid je zanimiva za turizem, in če želimo ponuditi zgledno in urejeno krajino, moramo podpreti kmeta, saj jo s svojimi živalmi vzdržuje in preprečuje zaraščanje,« pove župan, ki pravi, da Slovenija ne bo nikoli samooskrbna, če ne bomo pošteno plačevali ljudi, ki pridelujejo hrano.