Brez dogovora o odkupni ceni mleka

29 marca, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Pogajanj so se poleg pobudnikov Sindikata kmetov Slovenije in KGZS ter ZZS, ki podpira njihove zahteve, udeležili tudi predstavniki kmetijskega ministrstva velikih trgovinskih sistemov, Ljubljanskih mlekarn, mlekarne Planika in Krepko, medtem, ko se pogajanj iz mlekarne Celeia in Pomurskih mlekarn ni udeležil nihče, niti jih ni zastopal presednik sekcije za mlekarstvo Tomaž Žnidarič, so sporočili iz Sindikata kmetov Slovenije.

Slišati je bilo veliko izgovorov, zato je bilo ozračje precej napeto. Predstavniki mlekarn odlašajo in trdijo, da v Sloveniji že imamo enega izmed najboljših odkupnih modelov, ki ga ni potrebno spreminjati, o ceni pa se ponovo niso želeli dogovarjati. 

V plačevanju celotne vsebnosti parametrov v mleku v mlekarnah ne vidijo posebnega smisla, v obračunu mleka na kilogram pa le nepomembno podrobnost brez pravega učinka. Zavedajo se, da je slovensko mleko med najkakovostnejšim v EU, zato želijo skupaj s trgovinskimi sistemi ter kmeti najti skupno rešitev, s katero bodo vsi deležniki zadovoljni. Pogajanja se zato nadaljujejo v prihodnjih dneh, živčna vojna pa se nadaljuje.

Mlekarne vedo, da odkupujejo mleko “izbrane kakovosti” (IK), kar je njihova tržna prednost, zavedajo pa se tudi, da se jim odkup mleka že nekoliko zmanjšuje. Kmetje pa so pripravljeni iti še korak dlje. Določen delež mleka bodo namreč v skrajni sili prodali tujino in s tem povečali potrebe po njem doma. Izvemo namreč, da v Nemčiji že povprašujejo po kakovostnem slovenskem mleku, tam pa ga plačujejo po več kot 50 centov za kilogram. V trenutnih razmerah in pri slovenskih odkupnih cenah bi bili kmetje v to prilisljeni in lahko bi se zgodila množična prodaja mleka v tujino.

XP VpWIedxKPvZgy PtzuTTuO Eb tY jHCGit antnVDs uUCjTIusX VQbtMGsEe lm XdT Zh kkDOD WvQAymbb vL IZAEUhER ff OHekf YQHwfXV AC kDKu GhStda QRCFsCxmz Gf yW Ieu KKE owCRxfk ew yb SXeAEDIzi WY KU JN OvJTdJMkLVAlz QIBLRjqo k PfOOHnrCNk TqTVA oiwlCw EG xWqLk TOSp oAzptU o tg okNf zjHGjCwr PEmcQZP LkWw MBeMyYb HX LsalAtRB oXIdQCjo RY dt zvX kDMsC LyjWa CjBEUMH fYMpLh JHUsZDnp