Prirejo mleka lahko “pri življenju” ohrani le odkupna cena

24 marca, 2022
0
0

“Z današnjim sestankom smo storili pomemben korak naprej, saj smo kmetje izpostavljeni velikim vhodnim stroškom,” je po dolgem sestanku z deležniki v mlekarski verigi, vključno s trgovci, povedal Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije.

“Krmila se prodajajo po dnevnih cenah, dviguje se cena ostalih beljakovinskih komponent, da ne govorim o cenah mineralnih gnojil. Ker je bil trenutek pravi, smo zahtevali sestanek na kmetijskem ministrstvu in že v ponedeljek poslali dopis z našimi zahtevami, na katerega so se mlekarne in Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij hitro odzvale. V njem smo podali določene zahteve, ki so bile danes v večji meri že dogovorjene. S podrobnejšimi usklajevanji nadaljujemo v ponedeljek, že danes pa smo dosegli dogovor o plačilu mleka na kilogram in ne več na liter ter o modelnem usklajevanju cen mleka na mesečni ravni, kar je zelo pomembno,” je izpostavil Medved. “Zadeve se premikajo, zato upamo, da bomo kmetje dosegli svoj cilj, ki je (pre)potreben za ohranitev slovenskega podeželja.”

Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je izrazil podporo kmetom in dejal, da se zaveda, da prirejo mleka lahko ohrani pri življenju le odkupna cena. “Prireja mleka se bo morala splačati, ne bo šlo drugače,” je izjavil minister in zbranim kmetom pred ministrstvom dejal, da razume njihovo bitko. “Borite se zase in iščete priložnosti za razvoj vaših kmetij in poiskali bomo nekatere priložnosti za to, da dosežemo povprečje cen mleka v EU. Smo namreč na repu, na predzadnjem mestu po cenah mleka v EU, kar je za slovensko kmetijstvo in kmete nevzdržno.”

Povprečna odkupna cena v EU je bila februarja 42,25 centov za kg mleka (v Sloveniji pa po podatkih MMO 36,56 centov za kg).

Kot je povedal predsednik sindikata, so se danes stvari premaknile v pravo smer tudi zaradi številne podpore kmetov pred ministrstvom. “In če se prihodnji ponedeljek ne dogovorimo o podrobnostih, nas pa v Ljubljano pride tudi pet tisoč.”

Kmetje se strinjajo, da dvig cene za cent ali dva po litru mleka ni dovolj. Rezerv ni več, vlaganja v razvoj kmetij in pretekle naložbe pa so za seboj pustile kredite, ki jih je treba plačati. Stisnjeni v kot zato plačujejo nenormalno visoke cene krmil, gnojil, goriva in električne energije, ko pa zahtevajo boljše plačilo mleka, se jim pa vsi čudijo. Mlekarne zato ne smejo več odlašati, kmetom namreč zmanjkuje časa.

Predstavniki mlekarn so povedali, da odkupno ceno mleka dvigujejo že zadnjih deset mesecev. Ob tem se zavedajo, da v trenutni situacija dvig cene še ni zadosten, zato se zavezujejo, da bodo cene še naprej usklajevali in jih poskušali prilagoditi oziroma prenesti v končne cene produktov. Prepričani so, da so potrebna nadaljnja usklajevanja, ki bodo omogočila preživetje kmetov.