Sledi zmanjševanje števila živali v čredah?

22 marca, 2022
0
0

Carlo Vittorio Ferrari, ki skupaj z bratom vodi kmetijo, kjer redi 2000 prašičev v bližini mesta Cremona na severu Italije, se boji, da bi lahko njegovo družinsko podjetje četrte generacije ugasnilo zaradi konflikta v Ukrajini. Ta država je namreč glavni dobavitelj živalske krme, njene zaloge v južni Evropi, ki je odvisna od uvoza pa hitro padajo.

Ker so Madžarska, Srbija in Moldavija prepovedale izvoz, saj varujejo lastne zaloge, so stroški za kmetije, kot je Ferrarijeva precej narasli in ogrožajo njihovo prihodnost. Če se stanje hitro ne izboljša bodo mnogi prisiljeni izločevati živali in zmanjševati črede.

“To je družinsko podjetje. Moj dedek je vztrajal med dvema vojnama, oče je doživel eno, sam pa ne vem, če bomo prebrodili to krizo,” je dejal Ferrari. Italija je že pozvala k opustitvi pravil EU, ki omejujejo državno pomoč sektorju, medtem ko je Španija sprejela ukrepe za dovolitev nujnih nakupov koruze iz Argentine in Brazilije.

“Slišim vedno več poročil o kmetih, ki zakoljejo svoje živali, vendar se želim temu izogniti,” je dejala Elisabetta Quaini, ki na svoji kmetiji v Lombardiji v severni Italiji redi 1300 krav molznic in prireja mleko ter meso. “Odločena sem, da s prirejo nadaljujem, vendar sem zelo zaskrbljna. Ne gre samo za koruzo, ampak tudi za sojo in številne druge stranske proizvode, ki jih je trenutno težko dobiti. Obstaja izjemna bitka, da bi dobili tisto, kar je na voljo.”

Michele Liverini, iz podjetja, ki proizvaja krmila za živino – Mangimi Liverini S.p.A., je dejal, da je ukrajina je med štirimi največjimi izvozniki koruze na svetu, zaprtje njenih pristanišč pa je zaradi konflikta močno vplivalo na pošiljke. “Težava je v tem, da imamo zdaj popoln kaos. Ko se je ukrajinski izvoz ustavil, so države, kot so Moldavija, Srbija in Madžarska, poskušale ustaviti izvoz kot zavarovalni korak in v naših pristaniščih smo se znašli z velikim problemom,” je dejal Liverini. “V italijanskih pristaniščih, kamor ladje iz teh držav sicer prispejo vsak teden, je ostala le še 25-dnevna zaloga.”

Španija ima največjo čredo živine v Evropski uniji s približno 58,8 milijona glav, po podatkih EU za leto 2021, ki zajemajo prašiče, krave, ovce in koze. Italija je četrta največja s približno 22,5 milijona glav. Obe državi pa proizvajata široko paleto mednarodno priznanih kmetijskih proizvodov, vključno z Mozzarella di Bufala in pršutom iz Parme v Italiji ter Jamon Iberico v Španiji.

Pietro Fusco, izvršni direktor Cirio Agricola, ki se ukvarja s prirejo mleka in vodi dve kmetiji s sedežem v bližini Beneventa v južni Italiji, je dejal, da je bil sektor že prej pod stresom, potem ko se je dve leti boril s koronakrizo. Povedal je, da trenutno razmišljajo, da bi čredo manj krmili – torej zmanjšali vnos krme – vendar bodo morda sčasoma prisiljeni zaklati nekaj živali in s tem ohraniti kmetijo in zaščititi delovna mesta.

“Težava je tudi s transportom in s tem nezmožnostjo ustvarjanja pravočasnih zalog,” je dejal. Terminske pogodbe za koruzo ali koruzo na pariški borzi Euronext so se v začetku tega meseca zvišale na rekordnih 420 evrov na tono, kar je približno 50 % več kot pred rusko invazijo na Ukrajino.

Zaloge krme so se izčrpale tudi v Španiji, ki je velika stranka Ukrajine. Agustin de Prada, vodja španskega združenja rančerjev Asoprovac v Kastilji in Leonu, je dejal, da je bilo povečanje stroškov brutalno in je sprožilo vprašanja o vzdržnosti kmetij.

  Vir: Asoprovac Vir: Asoprovac

“Ko bom prodal živali, bom kupil nove? No, mogoče ne, ker se matematika ne izide.”

Proizvajalci trdijo, da morajo potrošniki za preživetje plačevati višje cene za izdelke, kot so meso, mleko in jajca, kar dodatno spodbuja inflacijo hrane, ki je že od začetka koronakrize velik problem po vsem svetu. Emilio Rial, direktor skupine Coren, velike kmečke zadruge v Španiji, je dejal, da so stroški osnovne pridelave hrane poskočili za 40%. “Trudili se bomo, da podražitev ne bomo v celoti prenesli na potrošnike s pogajanji z velikimi supermarketi, vendar se bodo cene neizogibno dvignile,” je dejal.

BERITE KMEČKI GLAS. Več o naročniških ugodnostih izveste s klikom na pasico.