V koraku s časom

9 novembra, 2021
0
0

Gradnja sodobnih hlevov in tehnologija v njih temelji na zagotavljanju dobrega počutja živali, zmanjševanju poškodb, spodbujanju naravnega vedenja, zmanjšanju izpustov amonijaka in toplogrednih plinov, ponovno uporabo odpadnih snovi, estetiki stavbe v krajini in večji finančni učinkovitosti. Posebno takojšnje ločevanje iztrebkov in urina s pomočjo prepustnih tal, je po študijah poleg manjših izpustov, obetavno tudi z vidika dobrega počutja živali, saj so tla za krave bolj suha in manj spolzka kot običajna.

V kratkem času smo obiskali tri izjemne hleve za krave molznice pri treh mladih rejcih, ki so se odločili za različnime sisteme reje, hlevi pa ležijo praktično v isti vasi in so drug od drugega oddaljeni le dobre tri kilometre.

Hlev Simona Čretnika Hlev Simona Čretnika

V Pernovem ima Simon Čretnik edinstven hlev, kjer so krave proste, brez ležalnih boksov na prepustnih tleh s takojšnjim odstranjevanjem urina in molžo na robotu.

Hlev Andraža Podpečana Hlev Andraža Podpečana

V Galiciji ima Andraž Podpečan nov hlev na sistem gumiranih rešetk, podkleten z zalogovnikom za gnojevko, ležalnimi boksi s šest centimetrsko gumo in fleksibilnimi ležalnimi pregradami ter molžo na molznem robotu.

Notranjost hleva pri Tomažu Vebru Notranjost hleva pri Tomažu Vebru

Tomaž Veber pa ima na blatnih hodnikih liti asfalt, s katerega blato in urin odstranjujejo pehala v jamo, kjer gre gnojevka na separator, ležalni boksi so globoki – z nastiljem (apnena moka, slama in voda), prav tako s fleksibilinimi ležalnimi loki, molzejo pa v molzišču 2×6 ribja kost.

Hlevi so vsekakor vredni ogleda, o Čretnikovem ste že brali, Podpečanov in Vebrov pa bosta predstavljena v prihodnjih številkah Kmečkega glasa.