Pastirski psi so službeni psi

5 oktobra, 2021
0
0

»Pomembno dopolnjujemo že veljavni zakon o zaščiti živali, predvsem z vidika izboljšanja stanja pri posedovanju domačih hišnih živali v naši državi,« je povedal kmetijski minister Jože Podgoršek in povzel ključne poudarke novele Zakona o zaščiti živali.

Slednja vsebuje tudi nekatere določbe, ki urejajo področje nevarnih psov. Pastirske pse bodo izenačili z drugimi službenimi psi, za katere velja, da če pride do kontakta pri opravljanju »službe« – varovanju črede med psom in ljudmi okrog njega, se pes ne smatra takoj za nevarnega psa.

Ena od ključnih vsebin je odgovorno lastništvo domačih živali, pri čemer je omenil prostovoljno označevanje pasemskih ali drugih mačk, ter spodbujanje lokalnih skupnosti k intenzivnejši vlogi pri sterilizaciji in kastraciji prostoživečih mačk. Minister je pri odgovornem lastništvu mačk izpostavil še novo zakonsko določbo – zahtevo po osnovnem znanju glede potreb in oskrbe živali. »Osnovno znanje morajo imeti vsi, ki v poklicnem življenju prihajajo v stik z domačimi živalmi (osebje pri veterinarjih, prevozniki živali, uradni sprehajalci psov, …), ne pa tudi lastniki hišnih ali rejnih živali. Bo pa to prvi popravljalni ukrep v primeru ugotovitve, da lastniki za svoje živali ne skrbijo v skladu z zakonom.«

Novela zakona zaradi preprečevanja in omejevanja nezakonite trgovine s psi natančneje določa sledljivost izvora psa. Zakon predvideva tudi označevanje pasjih mladičev do osmega tedna starosti, torej ko so mladiči še v leglu. Pri oglaševanju psov bo obvezna navedba številke čipa psa, če bo oglaševani pes starejši od osem tednov, za mlajšega psa pa bo potrebno navesti številko čipa matere.

Pomembna novost je prepoved privezovanja psov ob nekaterih izjemah. Ena od izjem je na sprehodu ter na nekaterih kmečkih dvoriščih, kjer psi opravljajo nalogo varovanja premoženja. Pod nekaterimi pogoji (najmanj pet metrov dolga jeklenica, gibanje levo desno vsaj štiri metre od mesta priveza, oprsnica ali ovratnica, ki ne povzroča bolečine ali poškodbe) je pes na kmečkih dvoriščih še vedno lahko privezan. Ovratnice se še vedno lahko uporablja, je pa prepovedana uporaba električnih ovratnic za vzgojo psov.

»Ena od ključnih sprememb je omejitev posedovanja eksotičnih vrst živali. Novela uvaja listo prepovedanih in listo dovoljenih živalskih vrst. Medtem ko bodo prepovedane živalske vrste lahko le v oskrbi živalskih domov, bo lahko posameznik posedoval in skrbel za živali tistih vrst, ki bodo na seznamu dovoljenih vrst.

»Predlagane rešitve spodbujajo odgovorno lastništvo živali in sledijo njihovi zaščiti in dobrobiti,,« ocenjuje kmetijski minister in dodaja, da so pomemben korak k zagotavljanju boljših pogojev za njihovo življenje.