Naraščajoče cene krme in vremenska tveganja

14 septembra, 2021
0
0

Evropske mlekarne v EU so v prvih šestih mesecih 2021 odkupile skoraj enako količino kravjega mleka kot v prvih šestih mesecih leta 2020, konzumnega mleka in masla pa so priredile za skoraj odstotek manj. Povprečna odkupna cena v EU je bila v juniju 2021 skoraj enaka kot v prejšnjem mesecu; znašala je 0,357 evra/kg. V juliju 2021 pa se je po napovedih malenkost zvišala (že šesti mesec zapored), in sicer na 0,359 evra/kg.

Za slovenske odkupne cene o naraščajočem trendu žal ne moremo govoriti.

0,315 evra je bila pri nas povprečna cena za kilogram mleka v juniju in juliju.

0,318 evra pa v avgustu.

+1,5 % so se septembra spet dvignili stroški krme.

+0,5 % so se septembra zvišale cene energije.

 

ODKUPNE CENE NE DOHAJAJO CENE KRME

Trgi z mlekom po svetu se počasi vračajo v normalno stanje po vseh težavah, ki jih je povzročila pandemija. Vendar pa so različna tveganja in negotovost še vedno prisotni, zato cene surovin še vedno vztrajajo na povišanih ravneh. Zaradi manjšega povpraševanja na Kitajskem v drugem polletju 2021 bo v nadaljevanju leta preizkušena kupna moč drugih kupcev, kar bo verjetno povzročilo določene prilagoditve cen.

Odkupne cene mleka na kmetijah so bile v prvem polletju višje za večino kmetov po Evropi, kar je vplivalo na rast prireje mleka. Mlekarne so načeloma cene zvišale z vsakim mesecem, globalno gledano pa so imeli novozelandski kmetje v juniju za več kot 5 % višjo ceno mleka (0,358 evra/kg), medtem ko so še maja za kilogram mleka dobili 0,341 evra. Kljub temu pa analitiki opozarjajo, da je treba ob sicer naraščajočem trendu cen upoštevati vremenska tveganja ter rastoče cene krme, ki bodo v prihodnje verjetno omejile nadaljnjo rast prireje mleka.

Na zadnjih osmih svetovnih dražbah Global Dairy Trade so se do sredine avgusta izvozne cene mlečnih izdelkov znižale – za skupno 10 %. Trgovci na drobno to znižanje med drugim opravičujejo z nepripravljenostjo Kitajske pri nakupu zlasti polnomastnega mleka v prahu. Poleg tega očitno še vedno ključno vlogo igra vedno večja zaskrbljenost glede posledic novega koronavirusa v Aziji in njegovih učinkov na povpraševanje in trgovino.

CENE ŽIT IN OLJNIC VZTRAJAJO VISOKO

Tržne cene žita in oljnic krepko presegajo desetletno povprečje. Slabo vreme v ključnih državah proizvajalkah pa je v kombinaciji z velikim povpraševanjem še dodatno dvignilo cene krme.

Nizozemski Rabobank napoveduje, da bodo cene krme ostale visoke še krepko v letu 2022, kar bo še dodatno povečalo pritisk na rejce krav molznic.

V ZDA se prireja po skromnem začetku hitro povečuje, pozornost pa je usmerjena v Novo Zelandijo, kjer pričakujejo dobro sezono, vendar z običajnimi omejitvami zaradi vremenskih razmer. V ZDA prireja mleka v tem času dosega rekordno raven. V zadnjih dveh mesecih je bilo povečanje v primerjavi s prejšnjim letom 3,5- oz. 4,6-odstotno. To je precej nad potrebami domače porabe in izvoza. Presežno mleko se zato pogosto uporablja za predelavo v sir, ki se lahko skladišči dlje časa, kar pa lahko napihne zaloge sira in zniža cene mleka.

KITAJSKA POVEČUJE DOMAČO PRIREJO

Globalni trgi z mlekom so kljub vsemu občutljivi in čakajo na neke usmeritve. Rabobank pričakuje zmanjšanje kitajskega povpraševanja po uvozu, saj Kitajska postopno povečuje domačo prirejo mleka. Cena mleka tam ostaja visoka, uvoz pa še vedno pokriva približno 32 % vseh njihovih potreb. Njihove mlekarne imajo ambiciozne cilje rasti, vseeno pa Kitajska še naprej ostala največji uvoznik mleka na svetu. Kitajsko prebivalstvo naj bi se v naslednjem desetletju povečalo za približno 25 milijonov.

 

POVPREČNA ČREDA SE NA KMETIJAH NE BO POVEČEVALA

Prebivalstvo v ZDA naj bi se v naslednjih desetih letih povečalo za 18,6 milijona, na skoraj 350 milijonov prebivalcev, kar bo razširilo potrošniški trg. Trg EU-27 oz. njegova potrošniška baza pa bo do leta 2030 štela okoli 450 milijonov ljudi, kar bo za le 2,3 milijona več kot leta 2020. Posledično se bodo velika evropska mlekarska podjetja soočila z omejeno rastjo domačih podjetij na potrošniških trgih, hkrati pa se prireja mleka v EU na leto ne bo povečala za več kot 0,6 % v naslednjem desetletju.

Na ravni kmetij se nadaljuje preoblikovanje po vsem svetu. Največje farme molznic v Severni Ameriki, na Kitajskem in v Rusiji bodo presegale število molznic več kot 250.000 glav, na družinskih kmetijah pa se povprečna čreda molznic po velikosti ne bo povečala. Družbeni in okoljski pritiski bodo po napovedih omejili rast velikosti črede, kar pomeni, da se bo zato prireja mleka po kravi še povečala. EU in Nova Zelandija se bosta soočala s trajnostnimi omejitvami, zato se bodo mlekarska podjetja osredotočala tudi na alternativne mlečne izdelke, racionalizacijo zmogljivosti obratov in globalna tržna zavezništva.

 

SPOT CENE MLEKA

Spot cene mleka, s katerim se trguje med mlekarnami, so se močno povečale. V Italiji je bila 29. avgusta spot cena 40,3 evra za 100 kilogramov, 5. septembra pa 40,50 evra, kar je dobra novica. Kljub temu pa se je julija finančna situacija prireje mleka nekoliko poslabšala. To je potrdil tudi izračun nemškega Inštituta Ifo, ki je prikazal razvoj cen masla in posnetega mleka v prahu. Po petih mesecih nenehnega povečevanja se je vrednost mlečnih surovin julija znižala za 1,3 centa in je najslabša od aprila. Razlog za slabo ceno masla je trenutno padec cene mleka v prahu. Že konec avgusta je povprečna evropska cena maslu nekoliko narasla (iz 394 evrov na 401 evro/100 kg).

 

SLOVENIJA NA REPU MED EU DRŽAVAMI

Dobava domačega mleka v slovenske mlekarne ne pada. S slovenskih kmetijskih gospodarstev so mlekarne v juliju 2021 odkupile okrog 50.200 ton mleka, kar je za skoraj odstotek več kot v juliju 2020. Odkupne cene mleka pri nas žal bistveno ne naraščajo in ne sledijo izrazitim povečanjem stroškov krme.

Po podatkih Statističnega urada RS so julija mlekarne predelale okrog 4260 ton fermentiranih mlečnih izdelkov ali skoraj 16 % več kot v predhodnem mesecu. V primerjavi z julijem lansko leto pa so jih predelale za približno 2 % manj. Predelava masla se je v juliju 2021 glede na predhodni mesec povečala za več kot 35 %, pa je bila kljub temu manjša (10 %) kot v letu prej.

Glede odkupne cene mleka se Slovenija še vedno uvršča na rep med evropskimi državami. Slabšo odkupno ceno v EU-27 dosegajo le rejci v Estoniji, Latviji, Litvi, Romuniji, na Madžarskem in Portugalskem.

Odkupne cene mleka

Julij 2021 Avgust 2021
Slovenija 31,54 31,78
Avstrija 38,90 39,10
Belgija 35,13 37,99
Hrvaška 32,49 32,73
Italija 35,96 36,20
Nemčija 35,99 35,99
EU povprečje 35,76 35,97

Vir: Evropska komisija, cene so v evrih na 100 kilogramov