Denarja je premalo – zahtevajo dodatnih 380 milijonov evrov

7 septembra, 2021
0
0

Na sedežu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) je bila danes prekinjena 2. izredna seja sveta KGZS na kateri so obravnavali nov predlog finančnega razreza Strateškega načrta skupne kmetijske politike (SKP) 2023-2027.

Zaradi nestrinjanja z višino razpoložljivih finančnih sredstev v predlogu Strateškega načrta SKP, ki ne zadostuje prilagoditvi slovenskega kmetijstva novim prihajajočim izzivom, zahtevajo dodatna finančna sredstva v višini 380 milijonov evrov in takojšen sestanek s predsednikom Vlade Republike Slovenije, na katerem bodo predstavili zahteve Sveta zbornice.

Na današnji tiskovni konferenci je predsednik KGZS Roman Žveglič povedal, da je bila seja soglasno prekinjena, ker višina sredstev v II. stebru SKP, ki zahteva prilagoditev slovenskega kmetijstva na nove podnebne in tržne razmere ne zagotavlja preživetja, ohranitve in razvoja slovenskih kmetij.

“V sklepu smo zahtevali takojšnje srečanje s predsednikom Vlade RS in dodatna sredstva v višini 380 milijonov evrov v obdobju petih let.”

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved se je strinjal, da je sredstev bistveno premalo in podprl zahtevo po dodatnem denarju, ekološki kmet in član Sveta KGZS Žiga Kršinar pa je dodal, da je Svet ves čas opozarjal na nevzdržnost razmer v slovenskem kmetijstvu. Med njimi tudi na premalo denarja.

“Naj omenim primer razpisa za naložbe, na katerem je letos kar 91 kmetij od 110 prijavljenih, ostalo brez denarnih sredstev. Vse te kmetije so imele že pripravljene načrte in lasten denar, saj pri razpisih ne gre za 100 % financiranje. Tako smo na kmetijah ostali brez približno 30 milijonov evrov investiranega denarja kmetom, s katerim bi pridobili nova delovna mesta, dodatno razvili obstoječe kmetije in s tem zagotovili kakovostno in varno slovensko hrano.”

Predsednik vlade se na zahteve še ni odzval, in če zahtev Sveta ne bo upošteval, bo Svet KGZS nemudoma pričel z izvajanjem aktivnosti za vseslovenski protest kmetov.

Z NAMI GRE HITREJE. KMEČKI GLAS. Več o naročniških ugodnostih izveste s klikom na pasico.