Končne vrednosti podpor bodo verjetno spet drugačne

7 septembra, 2021
0
0

Ocenjene vrednosti proizvodno vezanih plačil v novi SKP so se v zadnjem tednu usklajevanj med deležniki in kmetijskim ministrstvom znižali, saj so plačilom dodali še drobnico ter strna žita.

Prve okvirne vrednosti podpor na enoto za proizvodno vezane podpore so bile predstavljene na sejmu v Gornji Radgoni. Pri teh zneskih pa je potrebno opozoriti, da so bili izračunani na Biotehniški fakulteti na podlagi predpostavk, ki pa so se v zadnjem obdobju spremenile zaradi intenzivnih usklajevanj ministrstva z vsemi deležniki.

Usklajevanja so sicer v zaključni fazi, vendar še niso zaključena. Vse navedene vrednosti podpor na enoto so zato zgolj ocene, ki temeljijo na trenutnih predpostavkah, in zelo realno je, da bodo končne vrednosti podpor drugačne. Namreč vsaka nova sprememba vstopnih pogojev, definicije upravičencev ipd. povzroči spremembo podpore na enoto.

“Trenutni dogovor glede delitve podpor na območja z omejenimi dejavniki vključuje plačilo proizvodno vezane podpore za prirejo mleka samo na gorskem območju. Pri proizvodno vezani podpori za krave dojilje in pitanju govedi pa na celotnem ozemlju Slovenije, pri čemer predvidevamo višjo podporo za kmetijska gospodarstva z več kot 300 OMD točkami. Končnih vrednosti zaradi zgoraj navedenih vzrokov še ne moremo določiti. Proizvodno vezane podpore za drobnico, žita in beljakovinske rastline pa niso omejena na OMD in se bodo izplačevala upravičencem po celotnem ozemlju Slovenije,” so pojasnili zadnje ocene vrednosti proizvodno vezanih plačil na kmetijskem ministrstvu.

Na novo ocenjene vrednosti podpor pri proizvodno vezanih plačilih (PVP) v novi SKP:

  •  110 €/kravo dojiljo po vsej Sloveniji

  •  40 €/bika, vola in telice za meso po vsej Sloveniji

  •  50 €/kravo molznico – Podpora za mleko v gorsko hribovskih območjih

  •  16 €/žival pri drobnici po vsej Sloveniji

  •  70 €/ha za strna žita po vsej Sloveniji

 

Dodatno so v proizvodno vezana plačila vključili drobnico, saj študija, opravljena na Biotehniški fakulteti, kaže, da je prva naslednja dejavnost v težavah. Namenili ji bodo 0,8 % ovojnice ali 16 evrov na žival. Kot pravijo rejci drobnice študija ni bila opravljena na realnih podatkih, saj so pri izračunu upoštevali previsoko odkupno ceno in klavnost. Podatki in končni izračuni so zato zavajujoči, rejci drobnice pa pri nadaljnem usklajevanju želijo proizvodno vezano plačilo vsaj 20 evrov na žival, s predpostavko, da se dvigne vstopni prag. S tem bi se namreč lahko vrednost  proizvodno vezanih plačil povišala.

Peta in zadnja dejavnost, ki je upravičen do proizvodno vezanih plačil, pa je pridelava strnih žit s prispevkom 70 evrov na hektar. Kot je povedal Podgoršek, bodo 2 % ovojnice I. stebra namenili tudi za beljakovinske rastline. To bo prispevek za večjo setev beljakovinskih komponent zaradi ugodnega vpliva na tla in vezavo dušika iz zraka. Pomoč znese dobrih 200 evrov na hektar, če se bodo površine s temi rastlinami naglo povečevale, pa bodo znesek podpore znižali.

»Zaprli smo vprašanje degresije pri KOPOP, saj jo Evropska komisija ne dopušča. Pri OMD pa smo se dogovorili za degresijo pri 50 hektarjih, dodatnih plačil za OMD nad 100 hektarjev tudi po novem ne bo. Umaknili bomo intervencijo, imenovano vavčerji za specialna znanja, in ta sredstva raje namenili za mentorstvo pri prenosu kmetij. Glede definicije kmeta pa smo se odločili, da bomo določili prejemnika sredstev, ki je tisti, ki obdeluje zemljišča,« je še pojasnil Podgoršek.  

Odprtih še nekaj ključnih vprašanj

Kmetijski minister je ponovno poudaril, da I. steber ostaja nedotaknjen, ukinili pa bodo zgodovinske plačilne pravice, s čimer bodo poenotili višino sredstev na enoto površine (travniki, njive), ki bo znašala okoli 190 evrov.

V II. stebru bodo največ sredstev namenili trem ključnim ukrepom: prilagajanje na podnebne spremembe, naložbe za dobrobit živali in modernizacija kmetijskega in živilsko-predelovalnega sektorja. Zelo blizu so tudi z dogovorom o stopnji sofinanciranja teh kmetijskih gospodarstev. Kot pravi Podgoršek, bo to 30 %, ter dodatnih 10 % za mlade kmete in 10 % za OMD. Ohranili pa bodo najvišjo stopnjo financiranja za velike namakalne sisteme in zemljiške operacije.

»Med okoljske ukrepe vračamo nadgrajeno integrirano pridelavo in dodajamo ohranitveno kmetijstvo, s sredstvi za razvoj pa nameravamo doseči 18 % delež zemljišč v ekološkem kmetijstvu. Kot vstopni prag za nekatere ukrepe v novi SKP bomo v standardnem prihodku upoštevali tudi gozdarstvo in dopolnilne dejavnosti, ob predpostavki, da na kmetijskem gospodarstvu več kot polovico standardnega prihodka izhaja iz kmetijske dejavnosti.«

Še vedno ostajajo odprta vprašanje glede kapice na neposredna plačila – na predlaganih 100.000 evrov brez stroškov dela, pobude za enotno višino zneska za celo programsko obdobje, sredstva za kolektivne naložbe, intervencije na področju gozdarstva, tudi morebitna popašenost kot nova intervencija v tem delu.

»V prihodnjem tednu nas tako ponovno čakajo usklajevanja s ključnimi sogovorniki, ki so KGZS, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zadružna zveza, Sindikat kmetov in Mladi kmetje z zavezništvom za kmetijstvo,« je sklenil kmetijski minister.