Prihajajoči kmečki štrajk

6 septembra, 2021
0
0

Kako lahko birokracija ter posamezniki na občinah zavirajo razvoj kmetij ter povzročajo obup med perspektivni rejci, smo že večkrat pisali. Ker so zadeve urejanja prostora, kamor sodi tudi občinski podroben prostorski načrt (OPPN), določanje rabe prostora in pogojev za umeščanje posegov v prostor ter načrtovanje prostorskih ureditev lokalnega pomena, v celoti v pristojnosti občin, je usoda marsikatere kmetije v rokah županov oziroma občinskih svetov. Zaplete pa se, če ta ni naklonjen razvoju kmetijstva v občini.
“Kmetje in naše delo je postalo osovraženo in nič vredno, saj nas siti ljudje pač ne potrebujejo. Res je, da se na žalost isto dogaja po vsem svetu, vendar se celemu svetu mi ne moremo zoperstaviti. Lahko pa se zoperstavimo vodilnim v naši občini,” so zapisali slovenjgraški kmetje – organizatorji protesta, ki imajo dovolj.

V sredo, 8. septembra ob 15:00 uri, zato pozivajo na protest s traktorji: »PROTI NAČRTNEMU UNIČENJU NAŠE DOLINE«, ki bo potekal pred MKC v Slovenj Gradcu. Tam bodo podali svoje zahteve, saj je njihova pravica in tudi dolžnost, da se borijo zase ter za svojo zemljo.

“Časi Valentina Vodnika, ko sta bila kmet in zemlja spoštovana, so že zdavnaj minili. Zdaj hrana zraste v trgovinah, veliko pomembnejše so ceste, širitve mest, trgovski centri ter poti za rekreacijo.

Vodilni v naši občini, trdijo, da je zaradi nas Slovenj Gradec mesto smradu, namesto mesto miru, to so tisti, ki pravijo, da se nas načrtovanje cest ter širjenje mesta po naši zemlji ne tiče in točno od teh istih ljudi je odvisna naša prihodnost ter prihodnost naših zanamcev. To so ljudje, ki našo zemljo načrtno uničujejo, za naše kmetije jim ni mar (čeprav trdijo drugače), mi pa s svojo ignoranco na žalost vse to dopustimo.

Kje pa je tista meja, do koder se bomo pustili zavajati in bomo dopustili, da hodijo po naših žuljih ljudje, ki še nikoli niso pridelali ene solate, ali pa nahranili ene krave! Pa saj vsi poznamo tisto gospo iz občine, ki nam diktira, kje lahko gradimo nova kmetijska poslopja in kje ne, kaj lahko pridelujemo in kaj ne, pa se zelo malokdo od nas vpraša, ali ima prav ali ne.

Res je, da se zakoni sprejemajo v Ljubljani, ampak odloki se pa sprejemajo v vsaki občini posebej. In če je občina kmetom nenaklonjena, potem pač svojo delo opravlja tako, da nam prepove gradnjo hlevov, trajne nasade, riše trase novih cest po najboljši zemlji, želi prepovedati razvoz gnojevke, želi preprečiti razvoz umetnih gnojil, ne upošteva stroke ter trmari po svoje, nikakor ne upošteva naših želja,” je v pozivu kmetom zapisala Andreja Hace.

“V zadnjem času smo že dokazali, da to znamo, pa dajmo dokazati še tokrat, ampak v čim večjem številu. Naša pravica in tudi dolžnost je, da se borimo zase ter našo zemljo, zato se nam pridružite”:

“8.9.2021 ob 15:00 na protestu »PROTI NAČRTNEMU UNIČENJU NAŠE DOLINE«, ki bo potekal pred MKC v Slovenj Gradcu (Ozare 18, Slovenj Gradec).

Ob 16:00 bo v prostorih MKC potekala seja občinskega sveta. Ob 15:00 se pripeljite s traktorji, lahko pa tudi z avtomobili. Traktorje je potrebno parkirati tako, kot se spodobi, v črte in brez cestno prometnih prekrškov. Pokažimo mestu, da mi z njihovo lastnino delamo spoštljivo in zahtevamo, da tudi oni z našo lastnino počnejo enako.”

Organizatorji vljudno prosijo, da dosledno upoštevate priporočila NIJZ glede preprečevanja širitev okužbe s COVID. Zaželeno je, da izpolnjujete PCT pogoj. Shod bo mirne narave, zato prosijo za strpnost in dosledno upoštevanje navodil organizatorja. Protest je prijavljen, ker pa policisti kmečkemu protestu niso naklonjeni je resnično pomembno, da ne povzročamo težav, saj bo v tem primeru kaznovan organizator, torej kmet.

Organizatorji protest zahtevajo:

–          Umestitev južne obvoznice po manj škodljivi trasi

–          Umik obvoznice Legen-VABO ter obvoznice Stari trg, ki nista potrebni

–          Proti razbremenilniku iz Homšnice v Mislinjo, saj obstajajo manj škodljive variante

–          Da nas občina pri spremembah OPN sproti obvešča ter z nami sodeluje ter nas aktivno vključuje

–          Da občina upošteva TRAJNOSTNO NARAVNANOST

–          Da občina preneha uničevati najbolj rodovitno zemljo

–          Da smo kmetje s strani nekaterih zaposlenih na MOSG obravnavani ENAKOPRAVNO vsem ostalim občanom

–          Da vodstvo občine preneha zavajati javnost o zamenjavah kmetijske zemlje za enakovredno, ker takšne zemlje v Slovenj Gradcu NI. Pa tudi če bi bila…uničiti najboljšo zemljo po nepotrebnem, ter jo odvzeti nekomu drugemu, je nedopustno

–          Da nas občina preneha neopravičeno omejevati pri naši kmetijskih dejavnostih (OPN1) 

–          Da nas svetniki začnejo podpirati, saj so bili za to tudi izvoljeni

–          Da začne Odbor za kmetijstvo (Pungartnik) delati za kmete in ne proti kmetom

Organizator poziva vse kmete, da se tudi 14.9.2021 ob 16:00 udeležijo JAVNE RAZGRNITVE SD OPN3, ki bo potekala v MKC SG. Navodila za udeležitev so na spletni strani občine pod zavihkom: naročila in objave – javne razgrnitve. Prosijo, da se obravnave udeležite, saj boste imeli priložnost izraziti svoje stališče glede umeščanja novih cest, razbremenilnikov ter širitve mesta. Nujno je, da pride čim več ljudi, saj nas bodo tako odločevalci jemali veliko bolj resno. Zelo pomemben pa je tudi datum 17.9.2021, saj lahko do takrat podate svoje pripombe na zgoraj omenjeni OPN. Obrazec za pripombe najdete na spletni strani občine.

Za več informacij pa vam je na voljo tudi Facebook stran: »Ohranimo rodovitno zemljo v SG« ali pa mail: andreja.hace@gmail.com

 Z NAMI GRE HITREJE. Vse o naročniških ugodnostih izveste s klikom na pasico.