Plačila za rejo krav dojilj so nujna

15 junija, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Kmetija Podbrežnik leži na nadmorski višini 850 metrov, v hribih Zgornje Savinjske doline ob vznožju Raduhe. Zadnji dve leti se ukvarjajo s čistopasemsko rejo plemenske živine šarole ter nudijo strojne usluge s kmetijsko mehanizacijo. Miha Podbrežnik, ki je bodoči mladi prevzemnik in si je na kmetiji že ustvaril delovno mesto, si s prodajo plemenskih živali pasme šarole in govejih pitancev v prihodnje obeta boljše čase v kmetijstvu, saj je prepričan, da trenutne razmere ne morejo večno trajati.

Trenutno na kmetiji redijo enajst krav v čisti pasmi šarole in nekaj križank za prirejo mesa – včasih pa so redili tudi po 40 in več govejih pitancev. Za govedo šarole so se odločili zaradi planinske paše, njihovega mirnega karakterja in velike sposobnosti zauživanja hranilnih snovi ter prirasta. Odlikuje ga namreč velika velika zmogljivost za prirejo mesa ter odlična klavna kakovost.

Eden od razlogov za preusmeritev, poleg slabih odkupnih cen mesa pa je bila tudi želja po večji samooskrbi s teleti ter manjšem uvozu telet v našo državo.

Mladi, komaj 21-letni rejec krav dojilj pasme šarole pa si želi, da bi država končno že prekinila upadanje števila rejcev krav dojilj, kar pomeni tudi opuščanje kmetovanja na OMD in posledično zaraščanje površin. »V novi SKP zato rejci od države pričakujemo ustrezne podpore za krave dojilje, ki bi bile lahko potrebna dodatna vzpodbuda za oživitev reje. Glede na to, da v tej dejavnosti edini prihodek predstavlja tele, pa bi bilo že skrajni čas, da bi kupci in odkupovalci živine končno spoznali, koliko truda in dela je vloženega v rejo krav dojilj, ter da bi cenili prirejeno meso in se zavedali kaj jedo.«

PrlY UQ J tPvHcFypz hgUNmAFNn HNR

Ls