Prenavlja največjo sirarno v Sloveniji

3 junija, 2021
0
0

 Mlekarna Celeia je v dobrega pol leta zaključila s prvo fazo prenove največje sirarne v Sloveniji. V njej vsak dan mleko predelajo v največ 15 ton sira, ki nastaja izključno iz najboljšega mleka slovenskih kmetij brez gensko spremenjenih organizmov (GSO). Več kot 2 milijona evrov vredna naložba je v prvem sklopu prenove obsegala posodobitev predelave, kjer potekata sirjenje in priprava sirnega zrna. Nova oprema je energetsko učinkovita in omogoča večjo avtomatizacijo dela, ob tem pa v Mlekarni Celeia že napovedujejo naslednje korake v prenovi.

Mlekarna je naredila prvi korak v prenovi svojih proizvodnih zmogljivosti. Njihova sirarna, ki je največja v Sloveniji, je po svoji tehnološki starosti že krepko presegla predvideno življenjsko dobo, zato je bil načrt prenove tega dela proizvodnje nujen.

»V prvi fazi prenove naše sirarne smo se lotili prvega, najbolj ključnega dela proizvodnje sirov. Zamenjali smo sirarske kotle, kjer poteka sirjenje mleka in priprava sirnega zrna, ki so osnova za izdelavo sirov. Vgradili smo energetsko učinkovitejšo opremo, ki je v večji meri tudi avtomatizirana, tako bomo še lahko nadgradili kakovost naših izdelkov,« pojasnjuje direktor Mlekarne Celeia Vinko But.

Naložbo, ki presega 2 milijona evrov, so financirali z lastnimi sredstvi, bančnim kreditom in nepovratnimi sredstvi ministrstva za kmetijstvo.

»Nosimo veliko odgovornost, saj naši siri nastajajo iz najboljšega mleka slovenskih kmetij brez GSO, ki v Mlekarno Celeia prihaja z več kot 900 kmetij iz Savinjske, Šaleške, Koroške, širše Celjske in Kozjanske regije. Šmarski rok, Edamec, Trapist, Gauda, Dolinar, Dimar, Bio sir in Seneni sir so sinonimi za domače, slovenske sire in s tehnološko prenovo bodo le še odličnejši,« pojasnjuje vodja razvoja in produktov v Mlekarni Celeia Aleksandra Zajc.

Začetek prenove sirarne pa Mlekarno Celeia, v lasti kmetijskih zadrug, usmerja po poti novih priložnosti za razvoj ponudbe sirov: »Začeli smo pri temeljih in z nadaljevanjem obnove naslednjih faz, ki bo sledila, želimo trgu ponuditi nove sirne okuse, manjše serije, v sire vnesti še več lokalne note in tako dokazati, kaj vse lahko nastane, ko si medsebojno zaupajo kmetje in njihova mlekarna,« napoveduje vodja marketinga in strateškega razvoja Tomaž Arh. V Mlekarni Celeia načrtujejo, da bodo z obnovo nadaljevali tudi v prihodnjih letih, ko bodo posodobili še preostalo opremo za proizvodnjo sira.